Iszlamisták megbénították a TV5Monde adásait

Vágólapra másolva!
A magukat az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjainak mondó személyek meghekkelték szerdán 22 órától az egész világra sugárzó TV5Monde francia tévéadó honlapjait, és megbénították összes csatornája adását.
Vágólapra másolva!

"Egyik csatornánkon sem tudunk sugározni, honlapjaink és közösségimédia-oldalaink ellenőrzése kikerült a kezünkből, mindegyiken az Iszlám Állam követelései láthatók" - mondta a vezérigazgató, Yves Bigot az AFP hírügynökségnek még éjfél előtt.

Személyi okmányokat tettek közzé

A kalózok feltették a TV5Monde Facebook-oldalára olyan emberek állítólagos személyazonossági okmányainak és önéletrajzainak a másolatát, akik az Iszlám Állam elleni nemzetközi hadjáratban részt vevő francia katonák hozzátartozói.

Az Iszlám Állam harcosai múzeumi tárgyakat zúznak szét Forrás: Origo

Éjfél felé a TV5Monde szemmel láthatóan ismét ellenőrzése alá tudta vonni Facebook-oldalait, hajnali egy órára pedig a tévéadások is helyreálltak, de a tévé honlapjai még csütörtökön reggel sem voltak elérhetők.

Kibernetikai dzsihád

"Franciaország katonái! Tartsátok magatokat távol az Iszlám Államtól! Most van esélyetek megmenteni a családotokat, éljetek a lehetőséggel! A végtelenül kegyelmes és irgalmas Allah nevében a Kiberkalifátus folytatja kibernetikai dzsihádját az Iszlám Állam ellenségei ellen" - volt olvasható egy üzenetben a tévé Facebook-oldalain, utalva arra, hogy a szervezet kikiáltott egy kalifátust az általa elfoglalt szíriai és iraki területeken. Az üzenet azzal vádolta Francois Hollande francia elnököt, hogy "megbocsáthatatlan bűnt követ el egy céltalan háborúban való részvétellel".

Utaltak a Charlie Hebdo elleni támadásra

"Ezért kapták januárban a franciák azokat az ajándékokat a Charlie Hebdónál és a kóser élelmiszerboltban" - olvasható az üzenetben, utalva a 17 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadásokra. "A Kiberkalifátus éppen most kutatja fel azoknak a katonáknak a családtagjait, akik eladták magukat az amerikaiaknak" - zárul az üzenet.

A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadást követő napon katonák az Eiffel -toronynál Forrás: AFP/Bertrand Guay

Harcolnak az Iszlám Állam ellen

Franciaország része az Egyesült Államok vezette, Iszlám Állam (IÁ) elleni nemzetközi hadjáratnak. A koalíció harci gépei hónapok óta bombázzák az IÁ hadállásait Irakban és Szíriában. Kanada éppen szerda este jelentette be, hogy a koalíciós erőkben részt vevő harci gépei aznap végrehajtották első légicsapásaikat az IÁ ellen.