Egyre inkább haláltáborra emlékeztet a Damaszkusz déli részén fekvő Jarmúk palesztin menekülttábor - számolt be szokatlanul erős szavakkal Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a létesítményről, amelyet néhány napja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet teljesen ellenőrzése alá vont.

A közel 16 ezer embert, köztük 3500 gyereket befogadó Jarmúk "a szíriai pokol legmélyebb bugyra" - mondta helyi idő szerint csütörtökön a főtitkár New York-ban. Ban "epikus méretű humanitárius katasztrófaként" írta le a helyzetet, és emlékeztetett arra, hogy a tábor lakóit a harcosok védőpajzsként használják.

Az ENSZ-főtitkár a menekülttábor állapotának azonnali javítását sürgette. "Egyszerűen nem állhatunk és nézhetjük tétlenül, ahogy lemészárolják az embereket. Nem mondhatunk le Jarmúk lakóiról" - hangsúlyozta a világszervezet főtitkára.

Azonnali segítséget kértek

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) azonnali humanitárius segítséget kért a palesztin tábor megsegítésére. Az ICRC csütörtöki felhívásában kitért arra, hogy a harcok feléledésével Jarmúk környékén tovább romlott a létesítmény helyzete, ahol a lakók hónapok óta ivóvíz- és élelmiszerhiánytól, valamint az orvosi ellátás hiányától szenvednek.

A szíriai kormányerők légitámadása után száll fel a füstfelhő Damaszkusz lázadók által ellenőrzött részénForrás: AFP/Abd Doumany

 

A néhány napja az iszlamisták kezére került és jelenleg is ostrom alatt lévő menekülttábor több ezer lakóját szinte teljesen elvágták az utánpótlástól. A létesítményt a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők 2013 óta tartják blokád alatt, miután szíriai felkelők férkőztek be Jarmúkba. Azóta civil aktivisták adatai szerint több tucatnyi ember haltéhen és szomjan.

Bombázzák a tábort

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) csütörtökön arról számolt be, hogy a palesztinok és az IÁ szélsőségesei között egy héttel ezelőtt kitört összecsapások legkevesebb 47 halálos áldozatot szedtek. Emellett a szíriai légierő szerdán ismét robbanószerekkel teli hordókkal kezdte bombázni a tábort.

A palesztinok "szorosan együttműködnek" a szíriai hadsereggel a dzsihadisták elleni harcban - mondta Ahmed Majdalani, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) damaszkuszi küldöttje, akit Mahmúd Abbász palesztin elnök küldött a szíriai fővárosba, hogy a menekülttábor helyzetéről tárgyaljon.