Végeztek az al-Kaida jemeni szárnyának egyik vezetőjével

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok légicsapása végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni szárnyának, az Arab-félsziget al-Kaidájának fő vallási ideológusával - közölte a szervezet kedden.
Vágólapra másolva!

Ibráhím Szulejmán Mohamed ar-Rubejssel, a terrorszervezet "muftijával" két nappal ezelőtt végzett egy drón lövedéke az AQAP kedden kiadott közleménye szerint. Jemeni és amerikai tisztviselők egyelőre nem kommentálták a híreket.

Ar-Rubejs volt az utóbbi években az al-Kaida hálózat legpotensebb szárnyává vált AQAP fő ideológusa és vallási tanácsadója, akinek írásait és prédikációit gyakran idézték a szervezet propagandaanyagai. Az amerikai hatóságok korábban ötmillió dolláros nyomravezetői díjat ajánlottak az ideológus kézre kerítését segítő információkért.

Guantanamóban is volt

A szaúdi állampolgárságú férfi korábban öt évet töltött terrorizmus gyanúja miatt az Egyesült Államok által fenntartott guantánamói börtönben. Az amerikai kormány 2006-ban kiadta a szaúdi hatóságoknak. Ar-Rubejs ezt követően megszökött és csatlakozott az AQAP-hoz, amely korábban Szaúd-Arábiában is aktív volt.

Megfigyelők megjegyzik: ar-Rubejs megölése azt jelzi, hogy az Egyesült Államok AQAP elleni dróncsapásai a jemeni belpolitikai felfordulás ellenére, illetve az amerikai katonai tanácsadók emiatti kivonása után is folytatódhatnak.