Kitoloncolták Kanadából a magyar embercsempész banda fejét

Vágólapra másolva!
Dömötör Ferencet, a Dömötör-Kolompár bűnszövetkezet fejét április 10-én toloncolta ki Magyarországra a Kanadai Határszolgálatok Ügynöksége. A férfit 2012-ben kilencévi szabadságvesztésre ítélték, miután embercsempészésben bűnösnek vallotta magát.
Vágólapra másolva!

A The Hamilton Spectator című napilap beszámolója szerint a kanadai kormány szokatlan módon engedélyt kért a tájékoztatásért és a magánélet sérthetetlenségéért felelős biztostól, hogy nyilvánosságra hozhassa Dömötör kitoloncoltatását.

A CBSA szóvivője kijelentette: az ügynökség alapos mérlegelés után úgy döntött, hogy „a közérdeket annak ismerete szolgálja legjobban, hogy az az ember, aki ezt a szánalmas bűnvállalkozást vezette, nincs többé Kanadában”.

Steven Blaney kanadai közbiztonságügyi miniszter és a CBSA egy tavaly júliusi sajtóértekezleten közölte, hogy a bűnbanda 20 tagját már kitoloncolták.

Jobb élet reménye

A banda tagjai áldozataikat egy jobb élet és munka ígéretében csábították Kanadába. Azt mondták nekik, hogy a család építkezési vállalkozásában dolgozhatnak majd Hamilton környékén, ám ehelyett ingyen robotoltatták és pincékben tartották őket, nem egy esetben éheztetés és fenyegetések közepette.

A csempészek betanították áldozataikat, hogy hazudjanak a kanadai hatóságoknak, azt állítva nekik, hogy üldözött romák. Hamis indokkal menekültstátusért és segélyért folyamodtak, de a pénzt a banda tagjai elkobozták tőlük.

Megvonták a lakhatási engedélyt

A szervezetnek már csak egy tagja maradt Kanadában, Dömötör Gyula, Ferenc fivére és alvezére - a banda egyetlen kanadai állampolgárságú tagja. Az akkoriban Montreal környéki lakhellyel rendelkező férfit 2013 novemberében feltételesen szabadlábra helyezték. Dömötör Ferencnek a kitoloncoltatása előtt állandó lakhatási engedélye volt, amit megvontak tőle.

Dömötör Lajos, aki elsőként vallotta bűnösnek magát, gyomorrákban elhunyt.

A Dömötör fivérek a családjukkal együtt 1998 szeptemberében menekültként érkeztek Kanadába, az állítva, hogy a romák üldöztetésének áldozatai. A lap szerint valójában azért hagyták el Magyarországot, mert zsarolással vádolták meg őket.