Szibéria lángokban állt

Vágólapra másolva!
Leégett köztársaságként ír Hakaszföldről az orosz sajtó, de lángokban áll a Bajkálon túli terület és az Amur folyó vidéke is. Tűz martalékává vált lakóházak százairól, és földönfutóvá vált emberek tízezreiről hallani.
Vágólapra másolva!

Hakaszföld eltűnt

A dél-szibériai tajgában szinte minden tavasszal fellángoló tüzek még soha nem öltöttek akkora mértéket, mint idén. A Jenyiszej felső folyásánál elterülő, valamivel több mint félmillió lakosú Hakasz Köztársaság helyén mára jóformán csak üszkös romok maradtak – írja a RIA Novosztyi.

Egybefüggő erdőtüzek Forrás: nnm.me

Rendkívüli állapot

A hírügynökség értesülései szerint legkevesebb másfélezer lakóház égett le, gyárak, termőföldek semmisültek meg, és mintegy ötezer ember vált földönfutóvá. Az orosz szövetségi katasztrófavédelem hivatalosan bejelentette ugyan, hogy mára sikerült lokalizálni a nagyobb tűzfészkeket, de a viharos erejű szél rendre továbbtereli a lángokat. A köztársaságban rendkívüli állapotot léptettek érvénybe.

Csitánál sem csitul a tűz

Hatalmas füst borít be mindent Forrás: nnm.me

Hasonló a helyzet a Bajkálon túli Csita város térségében. A szemtanúk beszámolója szerint egyes vidékekről összefüggő lángtengeren és átláthatatlan füsttömegen át próbálnak menekülni az emberek. Számos esetben az országúton haladó, menekültekkel megtömött járművek menet közben gyulladtak ki és robbantak fel. A helyi állami közigazgatásnál úgy tudják, hogy eddig 21 ezer lakos szenvedte meg a tűzvészt, és 500 lakóház égett porig.

Ötven halott

Az Amur mentén az elmúlt hetekben közel 25 ezer hektáron lángoltak az erdők. Egy lángra kapott katonai lőszerraktár térségéből három falu teljes lakosságát ki kellett telepíten. A tüzek lokalizálásán félezer tűzoltó fáradozik – egyelőre kevés eredménnyel. Az összesített adatok szerint Délkelet-Szibériában eddig közel félszázan lelhették halálukat a lángokban. A RIA Novosztyi arról ír, hogy a szibériai tűzvész már Kína északi vidékeire is átterjedt.