Az iszlámról írt könyvet a Charlie Hebdo meggyilkolt karikaturistája

Stéphane Charbonnier charlie hebdo
(FILES) A file picture taken on December 27, 2012 shows French satirical weekly Charlie Hebdo's publisher, Stephane Charbonnier, known as Charb, presenting his new comic strip named "La Vie de Mahomet" (The life of Mohammed) in Paris. The trial of a 24-year-old man will open at Paris courthouse on June 26, 2013, for allegedly calling on beheading Charb, who published caricatures showing Prophet Mohammed in Charlie Hebdo last September. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT
Vágólapra másolva!
Két nappal a halála előtt fejezte be az iszlámról szóló könyvét Stéphane Charbonnier, a Charlie Hebdo meggyilkolt karikaturistája-szerkesztője. A kötet ma jelent meg.
Vágólapra másolva!

„Nyílt levél az iszlamofóbia csalóihoz, akik a rasszisták kezére játszanak” – ezzel a címmel jelenik meg a januárban meggyilkolt karikaturista könyve.

Ebben Stéphane Charbonnier – becenevén Charb – amellett érvel, hogy igenis joga van az embernek ahhoz, hogy kifigurázza a vallást, és úgy véli, hogy a rasszizmus elleni harc helyét átvette egyféle rosszul értelmezett csata az „iszlamofóbia” ellen.

Posztumusz jelenik meg Charb könyve Forrás: AFP/Francois Guillot

Védelem és támadás

Charbot a Charlie Hebdo 11 másik munkatársával együtt januárban gyilkolta meg Said és Cherif Kouachi, akiket többnapos hajtóvadászat után ölt meg a rendőrség. A szerkesztő több halálos fenyegetést kapott azóta, hogy a hetilap 2006-ban karikatúrát közölt Mohamedről.

A ma megjelent könyvbe Charb védelmébe vette a Charlie Hebdo szerkesztési gyakorlatát, és kikel a bírálói ellen – ismertette a BBC.

A gyilkosság után síró Mohemeddel a címlapján jelent meg a lap Forrás: nydailynews

Mi ez, ha nem diszkrimináció?

„Az érv, amely szerint mindenen lehet nevetni, csak az iszlám bizonyos aspektusain nem, mert a muszlimok sértődékenyebbek a többi embernél – mi ez, ha nem diszkrimináció?" – teszi fel a kérdést.

Charb szerint ez a hozzáállás „fehér, baloldali burzsoá intellektuális paternalizmus”.