Alkoholtilalommal kísérletezik Indonézia

Május 30-án tört ki a Sangeang Api nevű indonéz tűzhányó
TOPSHOTS In this photograph taken on May 30, 2014, a giant cloud of ash and steam rise from erupting Sangeang Api volcano seen from Bima town on Sumbawa island. Flights into and out of the northern Australian city of Darwin were cancelled May 31, and some to Bali affected, after huge ash clouds were thrown up by an Indonesian volcano. AFP PHOTO / ANDY AMALDAN
Vágólapra másolva!
A törvény nem vallási vagy ideológiai okokból született, hanem egyszerűen a gyermekeink megóvása érdekében, indokolta egy képviselő az Indonéziában csütörtökön életbe léptetett alkoholtilalmi törvényt.
Vágólapra másolva!

A tiltás 70 ezer kisboltot érint, de a szupermarketek, hotelek és élelmiszerüzletek továbbra is árusíthatnak alkoholtartalmú italokat. A kormány szerint a korlátozással óvják a fiatalokat a muszlim többségű országban. Az elmúlt években ugyanis annak ellenére nőtt az alkoholos italok iránti kereslet, hogy az iszlám tiltja a fogyasztásukat.

Nem mindenki örül

A turizmustól függő, jellemzően hindu lakosú Bali vendéglátósai az esetleges jelentős bevételkiesés miatt aggódnak. Az idegenforgalmáról elhíresült szigeten attól is tartanak, hogy a kereskedők a strandokon feketén árusítják majd az alkoholt. A Balin található ötcsillagos szállodák mentesülnek a törvény alól.

A turizmusból élőket aggasztja a tilalom Forrás: AFP/Andy Amaldan

Van, aki tovább szigorítana

Elképzelhető, hogy Bali partjain bizonyos engedményeket kapnak az árusítók, mondta egy kormányzati hivatalnok a BBC-nek. Két iszlamista párt máris tovább szigorítaná a törvényt. Az egyik javaslat akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanák a törvény megszegőit. Indonézia 255 milliós lakosságának mintegy 90 százaléka muzulmán.