Moszkva a kanadai kormányt bírálja

Stephen Harper, kanadai minszterelnök, kanada, északi sark
Canada's Prime Minister Stephen Harper speaks during a press conference at the end of the G8 summit at the Lough Erne resort near Enniskillen in Northern Ireland on June 18, 2013. G8 leaders strongly endorsed calls for a peace conference to be held in Geneva on the Syria conflict "as soon as possible".
Vágólapra másolva!
Sajnálatosnak és kontraproduktívnak nevezte Oroszország szerdán Kanada azon döntését, hogy mintegy kétszáz katonai kiképzőt küld Ukrajnába a kijevi kormány támogatására.
Vágólapra másolva!

Stephen Harper kanadai miniszterelnök az előző napon jelentette be, hogy kiképzőket küldenek Ukrajnába, hogy így segítsék a biztonsági erőket a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok elleni küzdelemben.

Stephen Harper Forrás: AFP/Ben Stansall

Oroszország ottawai nagykövetsége erre válaszul azt írta a szerdai közleményében, hogy a kanadai kormány lépése a konfliktus fokozódását eredményezi. Moszkva szerint a katonai kiképzők küldése "semmilyen módon nem segíti elő a belső testvérgyilkos konfliktus rendezését".

Nem tartják helyénvalónak

"Miközben Franciaország, Németország, Oroszország és Ukrajna külügyminiszterei az Ukrajnán belüli politikai párbeszéd fokozására szólítottak fel,

a kijevi háborús fél fegyverkezésében" - írták a diplomáciai képviselet által kiadott sajtóközleményben.

Az oroszbarát szakadárok egyike dohányzik Forrás: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

A kiképző alakulat a konfliktusövezettől messze, Ukrajna nyugati részében állomásozik majd. A katonák többsége a lengyel határ közelében fekvő javorivi táborban fog szolgálatot teljesíteni. A küldetés a következő néhány hónapban fogja kezdetét venni, az egység a tervek szerint 2017. március 31-ig maradna Ukrajnában.