A másodpilótáért is gyújtottak gyertyát

2015.04.17. 11:09

Pontban péntek délben megkezdődött a gyászszertartás a lezuhant Gernmanwings-gép áldozatainak emlékére. Ötszáz gyászoló, köztük politikusok vannak jelen az ökumenikus szertartáson.

A megemlékezést várhatóan további több százan figyelemmel kísérik egy közeli templomban, és a székesegyház környékén felállított vetítővásznakon. A 150 áldozat mindegyikéért egy-egy gyertyát gyújtanak majd meg - írja a Guardian.

Minden áldozatért egy gyertya égForrás: AFP/Rolf Vennenbernd

Lubitz szülei nincsenek ott

A 27 éves másodpilóta, Andreas Lubitz szülei is kaptak meghívót az eseményre, de a szervezők szerint nemet mondtak a részvételre. A nyomozók eddigi álláspontja szerint a pszichés problémákkal küzdő Lubitz szándékosan okozhatta a tragédiát. A Deutsche Welle felvezetőjében elhangzott: némi vita övezte, vajon Lubitzért is gyújtsanak-e gyertyát, de vallási részről a válasz egyértelműen igen volt.

A kölni dóm előtt pici fakeresztet mutatnak fölForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maja Hitij

Élőben adja a tévé

Politikusok azonban részt vesznek a megemlékezésen: mások mellett a kölni dómban van Angela Merkel német kancellár, Joachim Gauck német elnök, Ana Pastor Julián spanyol közlekedési miniszter és Laurent Fabius francia külügyminiszter. A katolikus pap és protestáns lelkész átal tartandó gyászszertartást a német televízió élőben közvetíti. A német kormányépületeken a zászlókat félárbocra eresztik.

Fekete szalagos gyászzászló a dómnálForrás: AFP/Rolf Vennenbernd

Mentőmunkások, kollégák

A kölni dóm padsoraiban ül 50, a mentésben részt vevő francia és német munkás. Az Airbus 320-as akkora erővel csapódott a szikláknak, hogy darabokra szakadt a repülőgép, a szétszóródott roncs- és holttest darabokat két hektáros területről gyűjtötték össze.

Rendőrhelikopter a mentés helyszínénForrás: MTI/EPA/DPA/Daniel Naupold

Rokonok, barátok, és az ugyancsak elhunyt 16 német cserediák tanárai, valamint a járaton szolgálatot teljesítő Germanwings-alkalmazottak kollégái is jelen vannak a megemlékezésen. Őket megkérték, hogy az eltávozottak rokonai iránti tapintatból ne egyenruhájukban érkezzenek.

Még nem volt temetés

Az áldozatok temetése egyelőre nem kezdődött meg, mert a nyomozók még mindig a tragédia részleteinek kiderítésén dolgoznak. Pszichológusok szerint emiatt a pénteki gyászszertartásnak még nagyobb jelentősége van a családtagok számára.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK