Békére kötelezi a náci múlt Németországot

Oranienburg, 2015. április 19.
Petr Miscsuk ukrán túlélő az egykori sachsenhauseni náci koncentrációs táborban a németországi Oranienburg közelében 2015. április 19-én, a tábor felszabadításának 70. évfordulóján rendezett megemlékezésen. (MTI/EPA/Maurizio
Oranienburg, 2015. április 19. Petr Miscsuk ukrán túlélő az egykori sachsenhauseni náci koncentrációs táborban a németországi Oranienburg közelében 2015. április 19-én, a tábor felszabadításának 70. évfordulóján rendezett megemlékezésen. (MTI/EPA/Maurizio Gambarini)
Vágólapra másolva!
A náci múlt Németországot egy olyan nemzetközi rend melletti kiállásra kötelezi, amely a békét és a konfliktusok megegyezéses rendezését ösztönzi - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a sachsenhauseni koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulóján rendezett megemlékezésen. Az évforduló alkalmából magyar emléktáblát is avattak a Berlin melletti egykori láger területén kialakított emlékhelyen.
Vágólapra másolva!

Volt rabok is hallgatták

A náci múltból fakadó felelősség "konkrét" jelentése az, hogy "fel kell lépni az igazságtalanság, az idegengyűlölet és a diszkrimináció minden formája ellen" - hangoztatta a német külügyminiszter a több mint ezer ember, köztük a láger számos egykori rabja előtt elmondott ünnepi beszédében.

Petr Miscsuk ukrán túlélő a volt sachsenhauseni náci koncentrációs táborban Forrás: MTI/EPA/DPA/Maurizio Gambarini

A német külpolitika fő alapvetéseit is meghatározza a múlt iránti tudatosság, így a világpolitika jelenlegi válságainak rendezését célzó szerepvállalás mozgatórugói között is ott van a nácizmus emléke - tette hozzá Frank-Walter Steinmeier.

Intézményesítette a borzalmat

Szavai szerint a sachsenhauseni láger a maga teljességében mutatja meg a nemzetiszocialista rendszer "szörnyeteg voltát, amely intézményesítette a borzalmat". A táborba több mint 200 ezer embert deportáltak, és a háború végét csupán 3 ezren élték meg. Az ő szabadságukat sikerült visszaadni, de "a fájdalomtól soha nem szabadultak meg" - mondta a német külügyminiszter.

Megemlékezők és túlélők Forrás: MTI/EPA/DPA/Maurizio Gambarini

10 ezer magyar halt meg

Az évforduló alkalmából rendezett központi megemlékezés előtt magyar emléktáblát avattak fel a Berlin melletti Oranienburg területén 1936-ban felépített tábor maradványainál kialakított emlékhelyen. "A magyarok története Sachsenhausenben a halál története" - emelte ki beszédében Günter Morsch, az emlékhely igazgatója, hozzátéve, hogy nagyjából 10 ezer magyar halt meg a lágerben.

Zéró tolerancia

Az emléktáblát felavató ünnepségen Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára beszédében egyebek között rámutatott, hogy a kormány a zéró tolerancia elvét követi a kirekesztéssel szemben.

Az egykori sachsenhauseni náci koncentrációs táborban Forrás: MTI/EPA/DPA/Maurizio Gambarini

Minden elhurcolt áldozatnak

Megemlékezők a tábor felszabadításának 70. évfordulóján Forrás: MTI/EPA/DPA/Maurizio Gambarini

Az emléktábla magyar és német nyelvű felirata szerint a kormány a sachsenhauseni koncentrációs tábor "magyar zsidó és minden Magyarországról elhurcolt áldozatának" állította azt. Az emléktáblán olvasható egy idézet a Zsoltárok könyvéből és Pilinszky János Apokrif című verséből.