A Nemzetközi Migrációs Szervezet értesülése szerint három menekülteket szállító hajó is bajba került hétfőn a Földközi-tengeren, és az egyik már süllyedőben van.

A szervezet közölte, hogy római irodája egy ismeretlen telefonálótól kapta a segélyhívást, amely szerint a süllyedő hajó fedélzetén mintegy 300 ember van, és közülük húszan már meghaltak útközben. Részleteket nem ismernek, még azt sem, hogy hol vannak a hajók. 

Hétfőn, Rodosz partjainál zátonyra futott egy menekülteket szállító hajóForrás: MTI/AP/Eurikonissi/Argirisz Mantikosz

Az egyik egy gumicsónak

Később Matteo Renzi olasz miniszterelnök bejelentette, hogy az olasz és a máltai hatóságok a hajók segítségére sietnek, de csak kettőről tudnak valamit: az egyik egy gumicsónak, amely 100-150 utassal Líbia partjaitól 30 mérföldre jár, a másik egy nagyobb hajó, amelyen 300-an lehetnek.

A Zefirosz tengerpartjára érkező hajón lévő 200 menekült megúsztaForrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Lukasz Masztisz

A parti őrség nem tud folyton menteni

A migrációs szervezet szóvivője azt mondta, hogy még nincs szó katasztrófáról. "A migránsok gyakran hívják a parti őrséget és a segélyszervezeteket még Líbia közeléből, hogy segítséget kérjenek. Ez nem jelenti azt, hogy reménytelen helyzetben vannak." A hívást mindenesetre továbbították a parti őrségnek – mondta, de az nem derült ki a szavaiból, hogy melyik országban.

Rodosz partjainál hétfőn legkevesebb három menekült meghaltForrás: MTI/AP/Eurikonissi/Argirisz Mantikosz

A szóvivő szerint a parti őrségnek "nincsenek meg az eszközei ahhoz, hogy folyamatosan mentsen", mivel az erőforrásait kimerítette a hétvégi nagy hajótörés. Valószínűleg teherhajókat fognak a helyszínre irányítani, hogy segítsenek. Ez azonban nem könnyű művelet, mert egyes kereskedelmi hajók "nem akarnak együttműködni" – figyelmeztetett a szervezet.