Húsz év szigorított szabadságvesztésre ítélte a kairói büntetőtörvényszék kedden Mohamed Murszi megbuktatott iszlamista elnököt, akit tizennégy társával együtt békés tüntetők meggyilkolásában való részvétel vádjával fogtak perbe.

Murszi ellen öt eljárás is folyt, ez volt az első ellene hozott ítélet, amely közel hatvan tárgyalás után született meg. Az ügy 2012 decemberére nyúlik vissza, amikor az akkor hatalmon lévő Murszi elleni többnapos tiltakozó akció erőszakos feloszlatásában tíz ember életét vesztette.

A védelem várhatóan megtámadja az ítéletet.

Mohamed Murszit húsz év szigorított szabadságvesztésre ítélte a kairói büntetőtörvényszék, akit tizennégy társával együtt békés tüntetők meggyilkolásában való részvétel vádjával fogtak perbeForrás: MTI/AP/Amr Nabil

Hosszú idő a hűvösön

A vád szerint a volt államfő és a mögötte álló Szabadság és Igazságosság Pártjának vezetői a demonstrálók elleni fellépésre szólították fel híveiket. A tárgyalást vezető bíró, Ahmed Júszef ugyanakkor elejtette az emberöléssel kapcsolatos vádakat Mursziék ellen, és a hatalommal való visszaélés, valamint egyes tüntetők megkínzása miatt rótt ki rájuk börtönbüntetést. A tizennégy gyanúsítottból tizenkettőt húsz, kettejüket pedig tíz-tíz év szabadságvesztésre ítélte.

Az iszlamista rezsim ellen tüntetők egyebek mellett az exállamfő azon rendelete ellen tiltakoztak, amely jelentősen kiszélesítette elnöki hatáskörét, kivételes törvények kibocsátására jogosította fel, és gyakorlatilag az igazságszolgáltatás felügyeletén kívülre helyezte.

Erőszakos összecsapások

A Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalomból kialakult Szabadság és Igazságosság Pártja arra buzdította támogatóit, vonuljanak a kairói Ittihádíja elnöki palota elé, ahol napok óta tüntetettek az ellenzéki aktivisták. Több száz ember tett eleget a felhívásnak.

A Human Rights Watch által akkor kiadott jelentés szerint szemtanúk arról számoltak be, hogy a biztonsági erők kivezényelt tagjai nem tettek különösebb erőfeszítéseket a két fél közt kirobbant erőszakos összecsapás megfékezésére.