Negyven fegyveres foglalta el a macedóniai Gosince rendőrőrsét, írja a belgrádi Politika. A lap szerint az álarcos támadók a macedóniai albán terroristacsoport, az UCK jelzéseit viselték és egymás között albánul beszéltek.

A fegyveresek az éjjel fél 3 körül támadták meg a határrendészeket, és egy időre négy túszt ejtettek, írja a szkopjei Utrinszki Vesznik. A rendőröket megverték, a támadást videóra vették. A macedón belügyminisztérium terrorista támadásnak minősítette az esetet. Feltételezik, hogy a fegyveresek Koszovó területéről érkeztek.

Az albán UCK fegyveresei 2001-ben zendülést robbantottak ki MacedóniábanForrás: AFP/Eric Feferberg

Gosince Koszovó és Macedónia határának közelében fekszik, mintegy 50 kilométerre a fővárostól, Szkopjetól.

A támadás miatt a macedón labdarugószövetség lemondta a Shkendija és a Vardar mérkőzését. A találkozót a Gosincéhoz közeli Kumanovóban kellett volna megtartani.

Ki lehetnek a támadók?

A Nemzeti Felszabadítási Hadsereg először 2001-ben hallatott magáról. A fegyveres csoport Macedónia északi részén volt aktív, és Tetovo környékén az albánlakta településeket ellenőrizte. A macedón rendőrség és a hadsereg heves harcok után visszafoglalta Tetovót, ám az UCK-t nem tudtak felszámolni.

A zendülésnek az ohridi megállapodás vetett véget, és a macedóniai albán pártok koalícióra léptek a macedón szlávokkal. A macedón-albán viszony 13 évvel a harcok után változatlanul feszült. Szkopjéban többször zavargások törtek ki az albánok tüntetései után. Ismeretlenek a kormány és a parlament épületére is rálőttek.