Az ország, amihez képest Észak-Korea is liberális

Svájc, bevándorlás
TO GO WITH AFP STORY BY NINA LARSON Eritrean asylum seekers have lunch at the Einsiedeln Abbey in the canton of Schwyz on October 15, 2014. Thirty Eritrean asylum seekers have been given refuge at Switzerland's most famous monastery. Founded in 934 and according to legend miraculously consecrated by Christ himself, the Benedictine monastery's mysterious Black Madonna draws more than a million pilgrims a year to the tiny, idyllic town of Einsiedeln. But since early October, the monastery has transformed a building that usually accommodates pilgrims into a makeshift asylum centre, with around 80 Eritreans expected to pass through by the end of the year. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A kelet-afrikai Eritreában a legszigorúbb a világon a média és az internet cenzúrázása, még Észak-Koreában is "lazább" a korlátozás - áll abban a globális jelentésben, amelyet egy New York-i központú újságíró-szervezet készített.
Vágólapra másolva!

A Committe to Protect Journalists (Újságíró-védelmi Bizottság) felmérése szerint a sajtó- és netszabadságot a világon leginkább nélkülöző tíz ország Eritrea utáni sorrendje a következő: Észak-Korea, Szaúd-Arábia, Etiópia, Azerbajdzsán, Vietnam, Irán, Kína, Mianmar és Kuba.

Nem mobil ország

A tízes toplistára a sajtószabadság lábbal tiprása, vagy legalábbis kemény korlátozása mellett az internethez való hozzáférés akadályozásával verekedhette fel magát egy-egy ország. Eritreában csak betárcsázós rendszerű internetelérés létezik, Észak-Koreában pedig mindössze az elit kis csoportja tud hozzáférni az internethez.

Svájcba menekült eritreai fiatalok Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Eritrea elsőségében egyébként az is szerepet játszott, hogy világutolsó a mobiltelefonok elterjedtségében: lakossága mindössze 5 százalékának van készüléke. Mivel a kis afrikai ország lélekszáma 5 millió, így 250 ezer lakosa bír e kiváltsággal.

Kína sem könnyű eset

A börtönben senyvedő újságírók számát tekintve Kína áll az élen: az országban 44 újságíró van rács mögött. Ráadásul Kína saját rekordját is folyamatosan megdönti: még soha nem volt börtönben ennyi újságírója, amióta - 1991-től kezdve - a sajtószabadságot szorgalmazó és újságírói jogokat védő amerikai szervezet jelentéseket készít.