A legtöbb holttest soha nem kerül már elő

Italian Coast Guard vessel Bruno Gregoretti prepares to accost in the dock at Boiler Wharf, Senglea in Malta on April 20, 2015, after bringing survivors and bodies of a boat that capsized off the Libyan coast. More than 700 people are feared dead followin
Italian Coast Guard vessel Bruno Gregoretti prepares to accost in the dock at Boiler Wharf, Senglea in Malta on April 20, 2015, after bringing survivors and bodies of a boat that capsized off the Libyan coast. More than 700 people are feared dead following the capsize off Libya of a fishing boat that had been crammed with migrants trying to reach Europe. AFP PHOTO / MATTHEW MIRABELLI --- MALTA OUT Az olasz parti őrség által közreadott kép a Gregoretti keresőhajóról Szicília közelében 2015. április 19-én, miután mintegy hétszáz ember is a tengerbe veszhetett amiatt, hogy egy menekülteket szállító hajó elsüllyedt a Földközi-tengeren Líbia és Olaszország között. A szerencsétlenül járt, illegális bevándorlókat szállító hajó Líbia partjaitól 110 kilométerre süllyedt el. A katasztrófának 28 túlélője van. http://www.origo.hu/nagyvilag/20150420-a-foldkozi-tengeri-hajokatasztrofa-egyik-tuleloje-szerint-950-en-voltak-a-szerencsetlenul-jart-hajo.html
Vágólapra másolva!
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának becslése szerint több mint 800 ember fulladhatott a Földközi-tengerbe, amikor egy illegális menekültekkel zsúfolt, Európa felé tartó hajó elsüllyedt vasárnapra virradóra.
Vágólapra másolva!

Ez a Földközi-tengeren valaha történt legsúlyosabb ilyen katasztrófa. A tragédiáról új részletek derültek ki, miután az ENSZ és egyes segélyszervezetek meghallgatták azt a maroknyi túlélőt, akik keddre virradó éjjel érkeztek meg a szicíliai Cataniába.

Az illegális bevándorlók az olasz parti őrség egyik mentőcsónakjában Forrás: MTI/AP/Calogero Montanalampo

A túlélők szerint mintegy 850-en utaztak a háromfedélzetű halászhajón. A mentőalakulatok csak 24 holttestet találtak meg, a túlélők száma 28.

Visszaemlékeztek a tragédiára

A túlélők a katasztrófára visszaemlékezve azt mondták, hogy a nyílt tengeren elhaladt a közelükben egy teherszállító hajó. Ennek akartak jelezni, ezért a bevándorlók a hajó egyik oldalára zsúfolódtak, de az időközben a helyszínre érkezett King Jacob portugál teherhajó nekiütközött a hajójuknak.

Az olasz parti őrség által közreadott kép a Szicília közelében tartózkodó Gregoretti keresőhajóról Forrás: AFP/Matthew Mirabelli

A tanúk arról is beszámoltak, hogy a hajón utazók között szíriaiak voltak a legtöbben, de mintegy 150 eritreai és számos szomáliai menekült is tartózkodott a fedélzeten. A túlélők között továbbá mali, gambiai, szenegáli és bangladesi állampolgár is van.

Az olasz hatóságok a túlélők közül őrizetbe vettek két férfit, mivel illegális bevándorlókat szállító emberkereskedőknek tartják őket. Erről itt írtunk bővebben.

Sok holttest soha nem kerül elő

A baleset helyszínén nagyjából 5000 méter mély a tenger, ahova búvárok nem tudnak lemerülni, így lehetséges, hogy számos holttest soha nem fog előkerülni. A menekülteket szállító hajó vasárnapra virradóra süllyedt el, egyelőre pontosan nem ismert okokból.