Hajókatasztrófa: őrizetbe vettek két embercsempészt

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették az olasz hatóságok a múlt hétvégi földközi-tengeri hajókatasztrófa két túlélőjét, akiket embercsempészettel gyanúsítanak, mert az illegális bevándorlókat szállító, szerencsétlenül járt halászhajó legénységéhez tartoztak. 
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezetnek (IOM) a képviselői keddre virradó éjszaka úgy nyilatkoztak, 800 halottja lehetett a tragédiának.

Nyolcszázan lehettek a hajón

A tragédia 27 túlélője hétfőn este érkezett a szicíliai Catania kikötőjébe, ott állították elő a tunéziai és a szíriai nemzetiségű gyanúsítottakat, akik közül az előbbi a hajó feltételezett kapitánya volt.

A túlélők mindegyikét meghallgatták az UNHCR és az IOM olaszországi képviselői is. Ezt követően mindketten úgy nyilatkoztak, a vallomások alapján az valószínűsíthető, hogy a hajón "valamivel több mint 800-an" tartózkodtak.

A tanúk arról is beszámoltak, hogy a hajón utazók között szíriaiak voltak a legtöbben, de mintegy 150 eritreai és számos szomáliai menekült is tartózkodott a fedélzeten. A túlélők között továbbá mali, gambiai, szenegáli és bangladesi állampolgár is van.

Tragikus baleset

A két férfit illegális bevándorlás segítésével, a kapitányt pedig - a hajó elsüllyedése miatt - gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják.

A menekülteket szállító hajó vasárnapra virradó éjszaka borult fel, egyelőre pontosan nem ismert okokból. Lehetséges magyarázat, hogy a menekültek egy közeledő hajó miatt a fedélzet egyik oldalán zsúfolódtak össze.

A baleset helyszínén nagyjából 5000 méter mély a tenger, ahova búvárok nem tudnak lemerülni, így lehetséges, hogy számos holttest soha nem fog előkerülni.