Az EU katonai akciót tervez az embercsempészek ellen

Líbia partjainál 700 menekült fulladhatott a Földközi-tengerbe
Illegális bevándorlók az olasz parti őrség egyik mentőcsónakjában
Vágólapra másolva!
Az embercsempészek ellen indítandó katonai műveletről hoznak majd határozatot az Európai Unió vezetői a földközi-tengeri illegális migrációról tartandó csütörtöki rendkívüli csúcstalálkozójukon - ezt tartalmazza az AFP francia hírügynökség által szerdán látott nyilatkozattervezet.
Vágólapra másolva!

"Módszeres erőfeszítésekre van szükség a hajók azonosítására, elfogására és elpusztítására, még mielőtt azokat az embercsempészek használhatnák" - olvasható a dokumentumban.

Federica Mogherinit, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét arra kérik majd fel, hogy "haladéktalanul kezdje meg az előkészületeket egy lehetséges biztonsági és védelmi műveletre, a nemzetközi joggal összhangban".

Erős politikai akarat

Egy, a dokumentumot jól ismerő forrás szerint a javaslatra vonatkozó első konzultációk azt jelzik, hogy "erős politikai akarat van" egy ilyen művelet elindítására.

Illegális bevándorlók az olasz parti őrség egyik mentőcsónakjában Forrás: MTI/AP/Calogero Montanalampo

"Nem vehetnek bennünket komolyan, ha nem vesszük figyelembe Matteo Renzi követelését" - jelentette ki egy magas rangú európai illetékes. Az olasz miniszterelnök azt követelte, hogy az EU vizsgálja meg egy "célzott beavatkozás" elindításának lehetőségét a líbiai embercsempészek ellen. Az észak-afrikai országban szállnak hajóra olaszországi és máltai úti céllal az illegális bevándorlók.

Katonai akció

Ha a javaslatot elfogadják, ez lesz az első európai katonai akció az illegális bevándorlás ellen.
"A megvalósításhoz idő kell" - figyelmeztettek a dokumentumot ismerő diplomaták. "Elő kell készíteni a műveleti terveket, azután pedig mozgósítani a katonai eszközöket".

Az EU 2008-ban indította el a szomáliai kalózok elleni Atalanta tengeri hadműveletét, de a kalózhajók elleni első támadások csak 2011-2012-ben kezdődtek el - emlékeztetett Arnaud Danjean francia EP-képviselő.

"A líbiai hajók elpusztításához törvényes felhatalmazás kell" - hangsúlyozta Danjean.