Befejezi a szaúdi vezetésű arab koalíció a légicsapásokat Jemenben

2015.04.22. 00:17

Befejezi kedden éjfélkor a Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalíció a légicsapásokat Jemenben, és új műveletet indít, amely "a terrorelhárításra, segélyezésre, a biztonság megteremtésére és a politikai helyzet megoldására" fog összpontosítani - adta hírül a szaúdi tulajdonú al-Arabíja hírtelevízió kedden.

A síita húszi lázadókat támogató Irán üdvözölte a döntést, egy húszi vezető pedig azzal a bejelentéssel reagált, hogy közel vannak a konfliktust lezáró megállapodáshoz.

Az arab hírtelevízióban beolvasott közlemény szerint a koalíció úgy látja, hogy a március végén, a húszi felkelők ellen indított, Határozottság Vihara fedőnevű művelet elérte katonai céljait, ezért új műveletet indítanak A Remény Helyreállítása fedőnéven.

A bombázásoknak nincsenek valódi nyerteseiForrás: AFP/Mohammed Huwais

Ahmed Aszeri tábornok, dandárparancsnok, az arab koalíció parancsnokságának szóvivője Rijádban egy sajtóértekezleten kijelentette: "a koalíció továbbra is meg fogja akadályozni, hogy a húszi milíciák terjeszkedjenek, vagy bármilyen katonai műveletet kezdeményezzenek Jemenben". A tábornok nyilatkozata azt sejteti, hogy a szunnita muzulmán országok folytatják hadműveletüket az Iránnal szövetséges húszi felkelők ellen - írta a Reuters brit hírügynökség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK