Kegyetlenkedtek az elsüllyedt hajó menekültjeivel

Vágólapra másolva!
Az emberkereskedők kegyetlenségéről számoltak be az illegális bevándorlókat szállító és Líbia partjainál vasárnap felborult hajó túlélői az ügyben vizsgálatot indító szicíliai ügyészségnek.
Vágólapra másolva!

A baleset 27 túlélőjét a szicíliai Cataniába szállították. Az olasz ügyészségnek tett beszámolóik szerint a Líbiából indult és az olasz partok felé tartó 20-30 méter hosszú halászhajón "embertelen kegyetlenség uralkodott".

Menekültek a máltai hatóság embereivel beszélnek Forrás: AFP/Matthew Mirabelli

Botokkal verték őket

A számos különböző afrikai országból Líbiába érkezett menekülteket először a fővároshoz, Tripolihoz közeli egyik tanyán tartották fogva; 1000-1200 embert, akiket botokkal vertek, ha nem engedelmeskedtek. Többen belehaltak a bántalmazásba és nélkülözésbe.

Lelőtték, mert felállt

A Földközi-tengeren való átkeléshez először teherautókkal a líbiai tengerpartra vitték őket, majd innen gumicsónakokkal szállították az embereket az útra kiválasztott halászhajóra. A túlélők elmondták, hogy egy fiatal fiú felállt a gumicsónakban és elmozdult a helyéről, ezért lelőtték és holttestét a tengerbe dobták.

Olasz vöröskeresztesek segítik a partra jutottakat Forrás: AFP/Giovanni Isolino

Hemzsegtek az emberek a hajón

A halászhajó a líbiai partoktól 110 kilométerre borult fel. Az ügyészség szerint a balesetet az okozta, hogy a vízi jármű "határtalanul tele volt zsúfolva", és a hajót irányító emberkereskedő rosszul manőverezett. Háromszor is nekiütközött a bevándorlók segítségére siető portugál teherhajónak. A becslések szerint a halászhajóra több mint 750 embert szorítottak fel.

Az olasz parti őrség egyik hajója Forrás: AFP/Matthew Mirabelli

A két emberkereskedő túlélte

A túlélők elmondták, hogy az őket kísérő két emberkereskedő a halászhajóról mobiltelefonos kapcsolatban volt a líbiai emberkereskedő szervezet vezetőivel. A két férfi a túlélők között érkezett meg Szicíliába, ahol őrizetbe vették őket.

Többszázan hullámsírban maradnak

A hajón utazó illegális bevándorlók fejenként 1000-7000 euró (300 ezer és 2,1 millió forint) közötti összeget fizetettek az olasz partokra való eljutásért. A több mint 750 ember közül mindössze huszonnégy holttestét találták meg: ezeket Máltára szállították.