Ezernél többen haltak meg a nepáli földrengésben

Vágólapra másolva!
A nepáli rendőrség adatai szerint meghaladta az 1100-at a szombati földrengés ismertté vált halálos áldozatainak száma.
Vágólapra másolva!

Egy rendőrségi szóvivő közölte, hogy a halottak száma 1130. Legkevesebb 300-an a fővárosban, Katmanduban, további 634-en pedig a Katmandu-völgy más városaiban vesztette életét.

A 7,9-es erősségű földrengése károkat okozott a szomszédos Indiában, Bangladesben és Kínában is. Indiában 36, Kínában 12, Bangladesben pedig négy ember halt meg a földrengés miatt.

Túlélők után kutatnak egy összeomlott ház romjai között Katmanduban Forrás: MTI/EPA/Narendra Sreszta

A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavinát indított el a heves földmozgás. Egyes források szerint 18, más források szerint 10 hegymászó halt meg.

Úton a segítség

Az elszegényedett Nepál segítséget kért a világtól. Elsőként India reagált, amely egy katonai repülőgéppel három tonna ellátmányt és egy 40 fős mentőalakulatot indított útnak a Himalájába. Az Egyesült Államok is mentőket és egymillió dollár gyorssegélyt ígért.

Az 1832-ben épült 63 méter magas Dharahara, azaz a Bhimsen-torony romjai Forrás: MTI/EPA/Narendra Shrestha

Kína 40 mentési szakembert és hat kutató kutyát küld Nepálba. Franciaország is jelezte, hogy kész segítséget nyújtani, amint megkapja Katmandu listáját az igényekről. A kormány válságstábot állított fel az övezetben tartózkodó francia állampolgárok megsegítésére. Az Európai Unió pénzügyi támogatást helyezett kilátásba, de még elemzi, hogy mennyit. Mentőket és orvosokat küld Izrael is, és egy tábori kórházat nyit Katmanduban.