Amerikai kiképzést kaphat a szír ellenzék

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok 15 ezer fős, szír ellenzékiekből álló hadsereg kiképzését és felfegyverzését tervezi, hogy hatékonyabban léphessenek fel az Iszlám Állam terrorszervezet ellen.
Vágólapra másolva!

Az amerikai és koalíciós erők már megkezdték a szír ellenzéki csoportok kiképzéshez szükséges előkészületeket Jordániában és Törökországban. A gyakorlatozások később Szaúd-Arábiában és Katarban is folytatódnának. A tervek szerint, évente 4500 mérsékelt szíriait képeznének ki, 3000 önkéntes már jelentkezett, írja a Reuters.

Barack Obama még nem döntötte el, hogy pontosan milyen módon, milyen körülmények között támogatnák a koalíciós erők az általuk felfegyverzett szír csapatokat – mondják vezető amerikai hivatalnokok. A fő cél mindenesetre már megvan: megsemmisítő csapást mérni az Iszlám Államra, és tárgyalásos úton rendezni a szíriai konfliktust többek között azáltal, hogy nyomást gyakorolnak Aszad szír elnökre.

A jordán-szír határon fekvő Zaatari szíriai menekülttábor. Forrás: AFP/Khalil Mazraawi

Barack Obama az Iszlám Állam gyors terjeszkedésére reagálva tavaly szeptemberben 500 millió dollárt kért a Kongresszustól, amiből 143 milliót már elköltöttek a szír ellenzék számára juttatott fegyverekre és különböző felszerelésekre – közölte a Pentagon. Az erre elkülönített keretösszeg mára eléri az 1,1 milliárd dollárt.

Visszafele is elsülhet a fegyver

A szír ellenzék és támogatóik (Törökország, Szaúd-Arábia) úgy vélik, a közös akció akkor lehet sikeres, ha közvetlenül az Aszad rezsim katonai erejének szétzilálását célozzák meg. Azt az amerikai külügyminisztérium is elismerte, hogy a mérsékelt ellenzék felfegyverzése önmagában nem elég az Aszad rezsim megdöntéséhez.

Bassár el-Aszadot, szíria elnökét 2014 nyarán választották újra. Forrás: AFP/-

Bassár el-Asszad még januárban kijelentette, hogy hadserege nem futamodik meg az amerikaiak által támogatott ellenzék elől.

Az amerikaiak azt mondták, a kiképzés ideje alatt kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a fegyverek és a különböző felszerelések ne juthassanak a szélsősége csoportok kezére. Ennek hatékonyságát nem csak a szakértők, de a helyi szabadcsapatok vezetői is vitatják.