Fényes nappal rabolták el az ENSZ munkatársát Irakban

Vágólapra másolva!
Az ENSZ szorosan együttműködik az iraki hatóságokkal annak érdekében, hogy a nyomára jussanak a hétvégén elrabolt munkatársuknak. Az eltűnt alkalmazott iraki, és a családjától százezer dolláros váltságdíjat követelnek.
Vágólapra másolva!

Eliana Nabaa, az ENSZ iraki missziójának szóvivője számolt be a munkatársuk elrablásáról. Az illető összekötőként dolgozott Dijala tartományban, és annak fővárosából, Bakubából rabolták el – számolt be az AFP francia hírügynökség.

Egy névtelenül nyilatkozó helyi biztonsági alkalmazott azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy a férfit kényszerítették az autója elhagyására, és fényes nappal rabolták el.

Váltságdíjat követelnek

Az áldozat bátyja azt mondta, hogy az emberrablók százezer dollárt követelnek a családtól.

Az emberrablások gyakoriak Irakban, és a támadók vagy pénzt, vagy politikai engedményeket követelnek az áldozatokért. A legsúlyosabb 2007-2008-ban, a szunnita-síita ellenségeskedések idején volt.

Az Iszlám Állam sem veti meg

A helyzet tavaly, az Iszlám Állam térnyerésével kezdett újra súlyosbodni. A szervezet több ezer embert rabolt el Irakban, külföldi túszainak a kivégzésével pedig folyamatosan sokkolja a nemzetközi közvéleményt.

Az ENSZ munkatársai is állandó veszélynek vannak kitéve. A világszervezet iraki missziója ellen 2003-ben követték el a legsúlyosabb támadást: a központja elleni bagdadi öngyilkos merényletben 22 ember vesztette életét, köztük Sergio Vieira de Mello, az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja.

A támadást az al-Kaida vállalta magára.