Izrael hét halálos csapást hajtott végre több, az ENSZ által működtetett iskola ellen a Gázai övezetben tavaly nyáron – derül ki egy jelentésből. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte a támadásokat, amelyekben 44 palesztin vesztette életét, és legalább 227-en megsérültek.

Ban Ki Mun érinthetetlennek nevezte az ENSZ létesítményeit, ugyanakkor az ügy kivizsgálására felállított független bizottság azt is megállapította, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet tagjai üres iskolákban tárolták a fegyvereiket.

Izrael 2014 júliusában indított átfogó támadást a Gázai övezet ellen. ENSZ-adatok szerint az ötven napig tartó konfliktus során több mint 2260 ember halt meg. A 2189 palesztin áldozat közül 1486 volt civil. Az izraeli oldalon 67 katona és 6 polgári személy halt meg.

A független bizottság létrehozásáról tavaly novemberben döntöttek azért, hogy megvizsgáljanak 10 olyan incidenst, amit ENSZ által működtetett iskolák ellen követtek el a konfliktus idején. Izrael és a Hamász is kifejezte együttműködési szándékát – írta az al-Dzsazíra.

Palesztin iskoláslány vág át a romokon a gázai övezetbenForrás: AFP/Mohammed Abed

Figyelmeztetés nélkül

Az egyik lányiskolára 88 aknavetőgránátot lőttek ki, egy másikra tankelhárító lövedékkel támadtak, a harmadikat rakéták találtak el – állapítja meg az ENSZ-jelentés. A negyedik leányiskolát „előzetes figyelmeztetés nélkül” támadta meg Izrael – derül ki a 227 oldalas, átfogó – egyes részleteiben még titkosított – jelentésből.

Összesen 223 iskolát romboltak le a konfliktus során, Ban Ki Mun pedig októberi gázai látogatásakor megállapította, hogy a pusztítás „minden képzeletet felülmúl”.

Támadás után az egyik ENSZ által működtetett gázai iskolábanForrás: AFP/Marco Longari

Izrael tisztázta magát

Az Izrael számlájára írt támadásokat már régóta vizsgálják az izraeli hatóságok, és a szükséges nyomozást is elindították – mondta a BBC-nek Emanuel Nahshon, az izraeli külügyminisztérium szóvivője.

„Izrael mindent megtesz azért, hogy ne érje támadás a különleges státuszú intézményeket. Bár a terroristák nemcsak zsidó állampolgárokra támadnak, de palesztin civileket használnak élő pajzsként” – mondta Emanuel Nahshon. A Hamász még nyilatkozott.