Nem rajzol több Mohamedet a Charlie Hebdo karikaturistája

charlie hebdo új címlap
French cartoonist Renald Luzier, aka Luz, holds up the new issue of French satirical weekly Charlie Hebdo during a press conference to present the new issue at the offices of French newspaper Liberation in Paris on January 13, 2015. A defiant Charlie Hebdo cover of a crying Prophet Mohammed above the slogan "All is Forgiven" was reproduced by media around the world on January 13, its first since many of its staff were slain in a jihadi attack that killed 12 people on January 7. This week's post-attack edition of the French satirical magazine Charlie Hebdo will be made available in six languages including English, Arabic and Turkish, the chief editor said on January 13. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Belefáradt a Mohamed-karikatúrák rajzolásába Renald Luzier, aki a szerkesztőségi támadás után megjelent első Charlie Hebdo címlapját készítette.
Vágólapra másolva!

„Többé már nem érdekel Mohamed lerajzolása. Belefáradtam, ahogy Sarkozy lerajzolásába is. Nem fogom azzal tölteni az életemet, hogy róluk készítsek karikatúrákat” – mondta a Luzként ismert karikaturista az Inrocks című francia magazinnak.

Luz készítette a híres címlapot Forrás: AFP/Martin Bureau

Nem nyertek a terroristák

A döntése azonban szerinte nem jelenti azt, hogy a terroristák nyertek. „Akkor győztek volna, ha egész Franciaország állandó félelemben élne” – vélekedett.

12 ember vesztette életét, amikor két fegyveres megtámadta a Charlie Hebdo szerkesztőségét január 7-én. Világszerte emberek milliói fejezték ki együttérzésüket és támogatásukat a híressé vált „Je suis Charlie” mottóval.

Luz hamarosan könyvet ad ki a karikatúráiból Katarzis címmel; ezekkel mondja el, hogyan élte meg a kollégái brutális lemészárlását.

Elsírta magát a címlapot bemutató sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Martin Bureau

Mi lesz a lappal?

A Charlie Hebdo a támadás előtt állandó anyagi gondokkal küzdött, utána azonban 60 ezres példányszáma elérte a nyolcmilliót, így ma már több tízmillió eurós tartalékokkal rendelkezikemlékeztetett a BBC.

Luz szerint azonban az anyagi biztonság súlyos kérdéseket vet fel a lap irányvonalát és szerkesztési elveit illetően. Az már biztos, hogy a formátuma is megváltozik, de részletek egyelőre nem ismeretesek.