Betiltják a nem hivatalos időjárás-jelentéseket

2015.05.01. 09:25

Májustól tilos a nem hivatalos időjárás-jelentés Kínában, ezzel a szenzációhajhászást és a pánikkeltést akarják elkerülni a hatóságok.

A Shanghai Morning Post cikke szerint péntektől kizárólag a központi Kínai Meteorológiai Szervezet által közölt előrejelzések terjeszthetők a kelet-ázsiai országban, minden más, nem hivatalos előrejelzés illegális. Aki mégis időjóslásra adná a fejét, azt akár 50 ezer jüanos (mintegy 2,2 millió forint) büntetéssel is sújthatják.

Az 1,4 milliárd lakosú országban a természeti katasztrófákat, a szélsőséges időjárást prognosztizáló előrejelzések, amelyek akár százmilliónyi mikroblogozóhoz is eljuthatnak, indokolatlan pánikot okozhatnak. Egy ilyen eset áprilisban is történt, amikor egy férfi - akinek jelentős követői tábora van - az interneten a tengerparti Fucsien tartományban szupertájfun hírével rémisztgetett az üzenetével nagy zavart okozva.

Akadnak még megválaszolatlan kérdések, nem tudni például, hogy az időjárás-előrejelzést kínáló mobiltelefonos alkalmazásokra vagy a több forrás adatait összesítő fizetős hírlevelekre miként terjesztenék ki a szabályozás hatályát.