Könnygázzal és gumibotokkal oszlatta fel a cseh lovasrendőrség azokat az ellentüntetőket, akik a dél-morvaországi Brünnben megpróbáltak megakadályozni a szélsőjobboldali Munkásifjúság szervezet tüntetőinek menetelését a városközponton keresztül.

Lovasrendőrök álltak közéjük

A Munkásifjúság (Delnická mládez) mintegy kétszáz fős menetoszlopát a városközpontban lévő Malinovskij téren legalább 1500-2000 ellentüntető várta, akik náciellenes jelszavakat skandáltak és nem akarták továbbengedni a szélsőjobboldali fiatalokat. A két fél között több tucatnyi lovas rendőr volt, akik megakadályozták az összecsapásokat.

Az antifasiszták nem akarták engedni

Az engedélyezett szélsőjobboldali tüntetés résztvevői több kísérletet is tettek, hogy átmenjenek a központon, de miután egyik próbálkozásuk sem járt sikerrel, látszólag visszafordultak, majd hirtelen egy mellékutcába hatoltak be. Az ellentüntetők százai azonban pillanatok alatt ezt az utcát is lezárták. Amikor a rendőrök megpróbálták őket kiszorítani az utcából, összetűzésekre került sor az antifasiszták és a rendőrök között. 

Többen megsérülhettek

Szemtanúk szerint a verekedésben többen megsérültek. A rendőrök több személyt kocsikba tuszkoltak és elvittek a helyszínről. "A rendőrség beavatkozása lovakkal, könnygázzal, gumilövedékekkel és gumibotokkal eltúlzott volt. Többen könnyebb sérüléseket szenvedtek. A neonácik menetét akadályozó brünniek közül a rendőrség 44 személyt őrizetbe vett" - közölték az ellentüntetést szervezők Facebook oldalukon. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást a történtekről.