Meghaladta a 6600-at a nepáli áldozatok száma

Katmandu, 2015. április 30.
Pemba Tamang tizenéves fiút vizsgálják egy mentőautóban, miután nepáli rendőrök és amerikai mentők élve emelték ki a romok alól Katmanduban 2015. április 30-án, öt nappal a nepáli fővárost és környékét ért földrengés után. (MTI
Katmandu, 2015. április 30. Pemba Tamang tizenéves fiút vizsgálják egy mentőautóban, miután nepáli rendőrök és amerikai mentők élve emelték ki a romok alól Katmanduban 2015. április 30-án, öt nappal a nepáli fővárost és környékét ért földrengés után. (MTI/AP/Manis Szvarup)
Vágólapra másolva!
Rensje Teerink, az Európai Unió katmandui nagykövete szerint továbbra sem ismert mintegy ezer, uniós országokból való állampolgár - jórészt turista vagy hegymászó - sorsa. Közülük hivatalosan 12 ember halálát erősítették meg. A nepáli hatóságok legfrissebb, szombati összesítése szerint az országban már 6624 halálos áldozata van az egy héttel ezelőtti pusztító erejű földrengésnek, a sérültek száma pedig elérte a 14 025-öt. Több, mint százan haltak meg Kínában és Indiában is.
Vágólapra másolva!

Egy névtelenül nyilatkozó uniós illetékes azt mondta, hogy az eltűnt uniós állampolgárok többségének valószínűleg nem esett baja, de nem tudnak róluk semmit, mivel elérhetetlen helyen tartózkodnak.

A nepáli belügyminisztérium szóvivője szerint nem valószínű, hogy találnak még újabb túlélőket az összedőlt épületek romjai alatt.

Egyre többen térnek haza

A Jomiuri Simbun című japán lap arra hívta fel a figyelmet, hogy egy héttel a földrengés után Nepál lakosságának mintegy tíz százaléka - 2,8 millió ember - sátorban vagy ideiglenes szálláson él, és nem tudott visszatérni otthonába.

Az újabb földrengéstől való félelmek ellenére azonban egyre többen térnek haza.

A hét közepén még kimentettek egy 15 éves fiút, de félő, hogy nem találnak több túlélőt Forrás: MTI/AP/Manis Szvarup

Már nyitnak a boltok

Egy katmandui belvárosi parkban, ahol több mint tízezer ember lelt menedékre a földrengés után, mára mintegy 2,5 ezren maradtak.

A földrengés óta mintegy 400 ezren hagyták el Nepált, most már azonban zsúfolásig megtelnek a Katmanduba induló buszok, még a tetőn is ülnek emberek.

A japán újság helyszíni tudósítója megállapítja, hogy Nepálban az élet lassan ugyan, de kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba, a fővárosban kinyílt a boltok többsége, működnek a pénzkiadó automaták is, de a vállalatok, az iskolák és más intézmények még mindig zárva vannak.

A romok eltakarítása még sokáig fog tartani Forrás: MTI/EPA/Will Oliver