Szexszel hosszabb ideig fertőzhet az ebola, mint hitték

2015.05.02. 10:44

Öt hónappal a megbetegedése után fertőzhette meg a partnerét szex közben ebolával egy nyugat-afrikai férfi.

A kutatók eddig úgy vélték, hogy a vírus mintegy három hónapig marad életképes a spermában, de ezek szerint tévedtek. Ezért azt tanácsolják a betegséget túlélő férfiaknak, hogy végérvényesen szokjanak le a védekezés nélküli szexről.

„Válogat” a vírus

Az ABC News beszámolója szerint egy 44 éves libériai nő halt meg márciusban, egy héttel az után, hogy szexuális kapcsolata volt egy 46 éves férfival, akit szeptemberben kezeltek ebolás tünetekkel. Egy másik nő viszont, akinek szintén akkortájt volt viszonya a férfivel, a vírusteszten negatívnak bizonyult.

Az ebola a fertőzött testnedveivel – vér, vizelet, nyál, izzadság és sperma – való közvetlen érintkezés útján terjed. A gyógyulás után viszont már csak a sperma lehet fertőző.

Lassan bezárnak az ebolaközpontokForrás: AFP/Zoom Dosso

Eddig is gyanús volt

Libérián kívül Guineából és Sierra Leonéból is jelentettek hasonló eseteket, de ott nem bizonyosodott be, hogy szex útján fertőződtek meg a betegek.

Kristen Nordlund, az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ szóvivője elmondta, hogy tíznél is kevesebb ilyen eset volt, és nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy a betegek kizárólag szexuális úton fertőződhettek meg.

Mindenesetre Guineában, a kórházból való távozáskor minden gyógyult beteg kap egy csomagot, amelyben óvszer is van.

A járványnak még nincs teljesen végeForrás: (c) John Moore / Getty Images, United States, Shortlist, Current Affairs, Professional Competition, 2015 Sony World Photography Awards

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK