Súlyos gerincsérülést szenvedett az Iszlám Állam vezetője

2015.05.03. 10:31

Több mint két hónapja titkos helyen kezeli két orvos Abu Bakra al-Bagdadit, aki egy márciusi légi támadásban súlyos gerincsérülést szenvedett, és azóta nem képes irányítani az Iszlám Államot.

Három, a dzsihádista szervezethez közel álló forrás is megerősítette a brit Guardiannek: Bagdadi állapota annyira súlyos, hogy talán soha többé nem lesz már képes az Iszlám Állam vezetésére.

Ahogy arról korábban már az Origo is beszámolt, a szervezetet most a jobb keze, Abu Ala al-Afri irányítja. Az Al-Bavaba közel-keleti hírportál szerint al-Afrit a légi támadás után azonnal összehívott rendkívüli tanácskozáson nevezték ki.

Elképzelhető, hogy soha többé nem lesz képes irányítani a szervezetetForrás: AFP/-

Saját hívei kezelik

A brit lap moszuli forrásai úgy tudják, hogy Bagdadit egy röntgenorvosnő és egy sebész kezeli – a családjukkal együtt mindketten az Iszlám Állam elkötelezett hívei. Utóbbit talán ezért is választották, mert nem kimondottan neves és tekintélyes orvos.

Csupán egy szűk kör van tisztában a vezér sérüléseinek súlyosságával, illetve azzal, hogy hol kezelik, és még közülük is csak néhányan látogathatták meg.

A pletykák azonban már kezdenek terjedni az állapotáról a középszintű parancsnokok között, és egyre többen követelnek bosszút az Iszlám Államot ért eddigi legsúlyosabb csapásért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK