Az ENSZ-főtitkár részt vesz a moszkvai győzelmi parádén

Psy, dél-koreai rapper tanítja a Gangnam Style című dalára táncolni Ban Ki Munt, az ENSZ főtitkárát a világszervezet New York-i székházában
Vágólapra másolva!
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részt vesz a május 9-i moszkvai győzelmi parádén, és találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - közölte a főtitkár szóvivője.
Vágólapra másolva!

Ban Ki Mun a II. világháború európai befejezését megünneplő díszszemlén találkozni fog számos más ország küldöttségeinek vezetőivel is. A szóvivő megjegyezte, hogy a találkozók részleteit még egyeztetik.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Áder János köztársasági elnök Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Az ENSZ-főtitkár moszkvai látogatása előtt elutazik a lengyelországi Gdanskba és Kijevbe is, ahol találkozik Bronislaw Komorowski lengyel, illetve Petro Porosenko ukrán elnökkel. Az ukrán külügyminiszter korábban ellenezte, hogy az ENSZ-főtitkár részt vegyen a moszkvai díszszemlén, miközben az ukrán hadsereg oroszbarát szeparatisták ellen harcol Kelet-Ukrajnában.

Diktátorokkal parádézik

Részvételét a nagyszabású díszszemlén eddig 25 ország, köztük Kína, Észak-Korea, India és Kuba vezetője jelezte. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető végül lemondta látogatását, helyette Kim Dzsong Nam névleges államfő fogja képviselni Észak-Koreát.

Kim Dzsong Un Forrás: MTI/EPA/Yonhap/Kcna

A Kremlnek az ukrán válságban játszott szerepe miatt Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is lemondta részvételét, utóbbi azonban május 10-én Moszkvába látogat, hogy Vlagyimir Putyin elnökkel közösen koszorút helyezzen el a második világháborúban elesettek emlékére.