Felakasztják a kairói rendőrgyilkosokat

Vágólapra másolva!
Kötél általi halálra ítélt egy kairói bíróság öt embert, akiket bűnösnek talált abban, hogy 11 rendőrt és két civilt meggyilkoltak a Mohamed Murszi iszlamista elnök 2013. július 3-ai megbuktatása utáni zavargásokban.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség véádja szerint mindannyian részt vettek a Kairótól nyugatra fekvő Kerdásza település egyik rendőrőrsének lerohanásában. Ennek során 11 rendőr és két helyi lakos is meghalt. A randalírozók megcsonkították a tisztek holttestét. Az elítéltek a vádirat szerint további tíz rendőr ellen emberölési kísérletet követtek el.

Kerdászai vérengzés

A sajtóban "Kerdászai vérengzés" címszó alatt emlegetett események egy napon történtek két kairói tömeges tiltakozóakció rendőri feloszlatásával.

Tavaly augusztusban újra összecsaptak a korábbi iszlamista elnök, Mohamed Murszi támogatói és a kormányerők Forrás: AFP/Khaled Desouki

A hadsereg által elmozdított iszlamista elnök hívei által tartott közel hathetes tüntetéseknek 2013. augusztus 14-én vetettek véget a biztonsági erők.

Halálbüntetések sora

Az üggyel kapcsolatban februárban 183 embert ítéltek halálra, harmincnégyüket távollétükben. A hétfőn halálbüntetéssel sújtottak ez utóbbiak között voltak, perüket azután indították újra, hogy elfogták őket. Az ítéleteket várhatóan megfellebbezik.

Kerdászában összesen három hasonló eset történt, áprilisban 22 emberre szabtak ki halálbüntetést egy rendőrőrs megtámadásáért és egy rendőr meggyilkolásáért.