Erről marad le, aki nem megy a győzelmi napi ünnepségre

Moszkva, 2015. május 5.
Orosz katonák a győzelem napi katonai parádé egyik próbáján Moszkvában 2015. május 4-én. Európában 1945. május 9-én ért véget a második világháború. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
Moszkva, 2015. május 5. Orosz katonák a győzelem napi katonai parádé egyik próbáján Moszkvában 2015. május 4-én. Európában 1945. május 9-én ért véget a második világháború. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
Vágólapra másolva!
Javában zajlanak a május 9-i, győzelem napi katonai parádé próbái Moszkvában. Európában 1945-ben ezen a napon ért véget a második világháború.
Vágólapra másolva!

Az orosz fővárosban tervezett nagyszabású évfordulós rendezvényektől több állam- és kormányfő távol tartja magát a Kremlnek az ukrán válságban játszott szerepe miatt. Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is lemondta részvételét.

Forrás: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Áder János magyar köztársasági elnök is távol marad, bár őt Putyin orosz elnök személyesen hívta meg, amikor Budapestre látogatott. Az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően Magyarországot az Oroszországi Föderációba akkreditált magyar nagykövet képviseli.

Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az európai államfők, illetve kormányfők közül ott lesz Milos Zeman cseh elnök, Tomislav Nikolic szerb államfő, Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök is jelezte, hogy Oroszországba utazik.

Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

"Szlovákiában az akkori Vörös Hadsereg 63 ezer katonája halt meg, és senki nem kételkedik abban, hogy a fasizmus legyőzésében a Szovjetunió döntő szerepet játszott" – mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki ugyancsak beígérte jelenlétét.

Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Az orosz fővárosba látogat május 9-én az azeri, az örmény, a fehérorosz, a kazah, a kirgiz, a tádzsik, az abház, a dél-oszétiai, a kínai, a kubai, az indiai, a dél-afrikai, a bosznia-hercegovinai elnök, a venezuelai, a vietnami, a zimbabwei, a macedón és a mongol államfő, és Palesztina is képviselteti magát. Az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun viszont nem megy Moszkvába, indoklása szerint a belpolitikai kérdések miatt marad inkább Phenjanban.

Forrás: MTI/EPA/Szergej Csirikov

A nagyszabású katonai díszszemlén ott lesz viszont Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.