Megérkezett az első államfő a győzelem napi ünnepségekre

Vágólapra másolva!
Kuba és Oroszország közeledésének kilátásait vitatta meg szerdán Raúl Castro kubai elnök a Dmitrij Medvegyev orosz kormányfővel folytatott moszkvai tárgyalásán.
Vágólapra másolva!

Elsőként érkezett

A kubai politikus - aki a fegyveres erők főparancsnoka és a Kubai Kommunista Párt vezetője is - kedden a külföldi állami vezetők közül elsőként érkezett meg az orosz fővárosba. Részt vesz a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségeken, így a szombati Vörös téri katonai díszszemlén is, amelyre számos ország vezetője visszautasította a meghívást a kelet-ukrajnai helyzet miatt.

Raúl Castro 2014-ben Forrás: AFP/Yamil Lage

Közeledik a két ország

Csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz államfő fogadja Raúl Castrót, aki Algériából érkezett népes kísérettel Moszkvába. Az orosz-kubai kapcsolatok az 1990-as években fagyossá váltak, majd tavaly nyáron Moszkva elengedte a tetemes kubai adósság nagyjából 90 százalékát. Az amerikai és a kubai vezetők tavaly decemberben jelentették be, hogy helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat, és normalizálni kívánják a viszonyt.