Húszmillió dolláros jutalmat ajánlott fel az Egyesült Államok kormánya azoknak, akik hiteles információkkal szolgálnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet négy magas rangú tagjának tartózkodási helyéről.

A washingtoni külügyminisztérium keddi közlése szerint hétmillió dollár jár Abd al-Rahman Musztafal-Kaduliért, aki az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik iraki csoportjának tagja volt, egy ideig börtönben ült, majd szabadulása után csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Vérdíjat tűztek a dzsihádista szervezet magas rangú tagjainak fejéreForrás: Iszlám Állam

Szóvivő és parancsnokok

Ötmillió dollárt fizetnek a szervezet szóvivőjéről, Abu al-Adnaniról szóló információkért, és ugyanennyit Tarkan Tajumurazovics Batirasviliért, másik nevén Abu Omar al-Sisaniért, aki az Iszlám Állam aleppói, rakkai, latakiai és idlíbi műveleteiért felelős parancsnoka.

Végül hárommillió dollár jár annak, aki információkkal szolgál a szervezet szíriai-török határvidéket ellenőrző vezetőjéről.

Fenyegették Amerikát

Az Iszlám Állam magára vállalta a Dallas közelében lévő Garlandban elkövetett merényletet, ami egy Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításon történt. Most további hasonló akciókkal fenyegetőznek. 

Ahogyan arról az Origo beszámolt, két férfi vasárnap este tüzet nyitott egy rendőrautóra a kiállításnak helyet adó Curtis Culwell rendezvényközpont mellett, Dallas Garland nevű külvárosában. Megsebesítettek egy őrt, de utána egy rendőr mindkettőjüket lelőtte.

A Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségébe január 7-én törtek be fegyveresek. A támadás részleteiről korábbi cikkünkben olvashat. Februárban pedig Dániában lövöldöztek egy Mohamed-karikatúra miatt. Ide kattintva elolvashatja a részleteket.