Exit poll: a brit konzervatívoké a legnagyobb frakció

David Cameron brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője  és felesége, Samantha, miután leadták szavazatukat egy spelsbury-i szavazóhelyiségben  a brit parlamenti választások napján.
David Cameron brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője és felesége, Samantha, miután leadták szavazatukat egy spelsbury-i szavazóhelyiségben a brit parlamenti választások napján.
Vágólapra másolva!
A 2010 óta kormányzó Konzervatív Párté lesz a legnagyobb frakció a londoni alsóházban - ezt jelezte a nagy-britanniai parlamenti választások végeztével, csütörtök késő este közzétett exit poll.
Vágólapra másolva!

A Konzervatív Párté lesz a legnagyobb frakció a londoni alsóházban - legalábbis ez olvasható ki az exit poll adataiból.

David Cameron brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője és felesége, Samantha Forrás: AFP/Leon Neal

Ha ez a felmérés megfelel a végleges eredményeknek, a toryknak 316 képviselőjük lesz, ami azonban nem elég az önálló többségi kormányalakításhoz. Ehhez összesen 326 helyet kellene megszerezniük - írja a BBC.

Ismét koalíciós kormány lehet

Az eddigi koalíciós partnernek, a Liberális Demokratáknak viszont 10 képviselői helyet mutat az exit poll, és ez együtt már éppen elég lehet az abszolút többséghez. Ez ugyan rendkívüli, 47 fős visszaesés lenne, de a két frakció együttes létszáma így is éppen elég lehet az abszolút többséghez a 650 fős alsóházban, vagyis elvileg a két párt ismét képesnek bizonyulhat koalíciós kormány megalakítására.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt az exit poll szerint 239 képviselőre számíthat, 19-cel kevesebbre, mint eddig.

Az SNP 58, Wales Pártja 4, az UKIP 2, a Zöldek pedig két képviselői helyet szerezhetnek.