Melegházasságot köt a luxemburgi miniszterelnök

2015.05.07. 18:50

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök házasságot köt belga partnerével a jövő héten, néhány hónappal az után, hogy az országban életbe lépett az azonos nemű párok házasodását legalizáló törvény.

Az AFP francia hírügynökség csütörtökön a miniszterelnök környezetéből értesült a közelgő esküvőről. A hírügynökség forrása azt is elmondta, hogy az eseményt azért övezi titkolózás, mert Bettel nem akarja kiteregetni a magánéletét.

A miniszterelnök korábban visszautasította az esküvőről beszámolni vágyó bulvárlapok ajánlatait is – tette hozzá.

Xavier BettelForrás: AFP/Thierry Charlier

A 42 éves Bettel 2010 óta bejegyzett élettársi kapcsolatban él együtt belga partnerével, a mérnökként dolgozó Gauthier Destenay-vel. A luxemburgi kormányfő tavaly augusztusban, két hónappal az azonos nemű párok házasságát lehetővé tevő törvény elfogadása után jelentette be, hogy Destenay megkérte a kezét, és ő igent mondott.

Luxemburgban már régóta szabad

Az azonos neműek közti házasságot legalizáló jogszabály idén év elején lépett életbe, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére 2004 óta van lehetőségük a luxemburgi azonos nemű pároknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Bettel 2013 decemberében váltotta a kormányfői poszton Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság jelenlegi elnökét, aki 18 évig vezette a nyugat-európai miniállamot. Miniszterelnöki kinevezése előtt a liberális politikus Luxembourg város polgármestere is volt.

Elio Di Rupo belga miniszterelnökForrás: AFP/Nicolas Maeterlinck
Bettel a harmadik nyíltan meleg kormányfő a világon. Rajta kívül a 2013-ban visszavonult Jóhanna Sigurdardóttir izlandi exminiszterelnök, illetve a tavaly októberig hivatalban lévő Elio Di Rupo volt belga kormányfő vállalta nyíltan homoszexualitását.