Punkzenész is lehet Lengyelország új elnöke

Pawel Kukiz, candidate in the May 10 Polish presidential elections, is pictured in a television studio prior to a debate on May 5, 2015 in Warsaw. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
Vágólapra másolva!
Bár a jelek szerint a jelenlegi államfő, Bronislaw Komorowski és a legerősebb ellenzéki jelölt, a Jog és Igazságosság Pártot képviselő Andrzej Duda közül kerül majd ki Lengyelország új elnöke, egy egykori punk rock zenész is beleszólhat a versenybe. A legfrissebb felmérések szerint ugyanis Pawel Kukiz a harmadik legnépszerűbb jelölt – igaz, ez csupán annyit jelent, hogy a megkérdezettek 9-11 százaléka szavazna rá.
Vágólapra másolva!

Nem viccből indult el a hétvégi elnökválasztáson az 52 éves énekesből lett politikus. „Nagy eszmék vezérelnek” – mondta a BBC beszámolója szerint Kukiz, aki „baloldali szívvel megáldott jobboldalinak” jellemzi magát.

Pawel Kukiz az elnökjeltek televíziós vitáján Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Színpadról a politikai rivaldafénybe

Amikor januárban bejelentette indulási szándékát, a sajtó és a politika fanyalogva fogadta a bejelentést, mára azonban ő lett a legnépszerűbb „rendszerellenes” jelölt, aki mögé főleg a hagyományos pártokból kiábrándult szavazók sorakoztak fel.

„A lelkiismeretem nem engedte meg, hogy kényelmesen éldegéljek zenészként, mivel mikrofonnal nem harcolhatok a lengyel nép méltóságáért. Ezért úgy döntöttem, hogy inkább harcba szállok a rendszer ellen” – nyilatkozta a brit Financial Timesnak.

A dalai rendre szerepeltek a slágerlisták élén Forrás: Wikipedia/ Andrzej19

Slágergyáros

Kukiz az egyik legnépszerűbb lengyel zenész, a 2000-es évek elején rendre szerepeltek zenekarának, a Kukiz és a melleknek a dalai a slágerlisták élén.

Politikai célja visszaadni Lengyelországot a lengyeleknek. „Az országunk jelenleg politikai klánok kezében van, amelyek 1989 óta hasznot húznak az arányos választási rendszerből. Az emberek nem szavazhatnak állampolgárokra; kizárólag politikai pártok között választhatnak” – fejtette ki.

Felkavarta az indulatokat

Bár nyerni nemigen van esélye, elitellenes hozzáállása felkavarta a politikai közéletet. Ezt kihasználva már ki is dolgozta távolabbi terveit: bejelentette, hogy az októberi parlamenti választás előtt összefog a radikális jobboldali Janusz Korwin-Mikkével, aki a szavazók négy százalékának a támogatását tudhatja magáénak.

„Kész vagyok akár a parasztasszonyok szövetségével is összefogni, ha a programjukban szerepel az egyéni választókerületek követelése – mondta. "Az elnökválasztás eredményétől függetlenül én már nyertem: felélesztettem ugyanis az emberekben a reményt, hogy közös erővel megváltoztathatjuk a szabályokat” – tette hozzá.

Ronald Reagan példáját követné Forrás:YouTube

Ronald Reagan nyomdokaiban

A kérdés csak az, hogy rábízzák-e a sorsukat a lengyelek egy olyan emberre, aki korábban egy punk rock bandát vezetett.

„Az amerikaiak megbíztak egy színészben, és ő sikerre vezette őket. Reagan szerette a szülőhazáját, és én is csupán ezt az egyetlen szabályt követem” – jelentette ki.