Húszéves diáklány söpörte el a Munkáspárt nagyágyúját

2015.05.08. 13:56

Mhairi Black a Skót Nemzeti Párt színeiben nyert a skót Munkáspárt kampányfőnöke és árnyékkormányának külügyminisztere ellen. Sokáig azonban nem ünnepelhet, mert hamarosan záróvizsgáznia kell politikatudományból a Glasgow-i Egyetemen.

Egyetlen ember került Blacknél fiatalabb korában a Westminsterbe: a 13 éves Christopher Monckton 1667-ben.

Hatezernél több szavazattal előzte meg Douglas Alexandert, a skót Munkáspárt nagyágyúját – a Telegraph szerint ez a választás legnagyobb meglepetése.

 

Még egy vizsga hátra van

Alexander, aki Skócia elszakadásának egyik legélesebb hangú ellenzője volt, bevallotta, hogy a Munkáspárt súlyos vereséget szenvedett. A Paisley és Dél-Renfrewshire választókerületet 1920 óta a párt képviselte a parlamentben, de a Labourt egyszerűen kisöpörte egész Skóciából a nemzeti párt.

Alexander ráadásul az előző választáson meggyőző többséggel, a szavazatok 60 százalékával nyert. Akkor nyerte meg élete első képviselőválasztását, amikor Black még csak két éves volt.

Egy csöppet sem izgul

A diáklány több szavazatot kapott, mint a Munkáspárt, a toryk, a liberális demokraták és a Skót Szocialista Párt jelöltjei együtt. Még ebben a hónapban végez az egyetemen, utána beleveti magát a munkába.

Black áprilisban interjút adott a BuzzFeed Newsnak a terveiről. Mikor azt kérdezték tőle, nem izgul-e, hogy bekerülhet a Westminsterbe, határozott nemmel válaszolt.

„Nem arroganciából mondom, hanem azért, mert nem nekem kell izgulnom – hanem nekik odalenn, hiszen nekik kell felelniük azért, amit tettek. Nekik van elszámolnivalójuk” – mondta.

Mhairi Black 1667 óta a legfiatalabb brit parlamenti képviselőForrás: AFP/Lesley Martin

Hamar felhívta magára a figyelmet

Black kampányában progresszív politikát ígért, és a megszorítások megszűntetését tekinti legfontosabb feladatának.

Már a kampány elején felhívta magára a figyelmet, és nem csupán a korával: amikor a függetlenségi népszavazás kampányában az ellenzőket „hiszékenynek” és „önzőnek” nevezte, többen követelték a pártjától, hogy vonja vissza a jelölését.

A volt kormányfőt is kiakasztotta

Black kiakasztotta az – egyébként skót – egykori kormányfőt, Gondon Brownt is, mert az egyik kampányvideójában azt kérte a szavazóktól: adjanak elég erős felhatalmazást az SNP-nek ahhoz, hogy kikényszeríthessen egy újabb függetlenségi népszavazást.

Kénytelen volt kicsit „kitakarítani” a Twitter-oldalát is, amelyet 14 éves kora óta használ, mert a szemére vetették azokat a bejegyzéseket, amelyekben azt fejtegette, mennyire „utálja” a két legnépszerűbb skót focicsapat egyikét, a Celticet, és részletesen beszámolt a bulikról, amelyek brutális bepiálással értek véget.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK