Az államügyészt támadják a megvádolt baltimore-i rendőrök

GettyImageRank2 Line Group Block Site Justice - Concept Conflict HORIZONTAL Police Force USA CRIME Maryland - State Baltimore - Maryland LAW RIOT Recent 2015 North Ave. Form PersonalityInQueue FeedRouted_NorthAmerica Freddie Gray 2015 Baltimore Police Pro
Már csillapodtak az indulatok
Vágólapra másolva!
Az ellenük felhozott vádak ejtését vagy az ügyüknek az őket megvádoló Marilyn Mosby államügyésztől való elvételét kérelmezte pénteken az a hat baltimore-i rendőr, akit egy 25 éves afroamerikai őrizetes, Freddie Gray halála miatt vettek őrizetbe.
Vágólapra másolva!

A rendőrök jogi képviselői öt összeférhetetlenségi okot soroltak fel az államügyésszel. Az ügyvédek kifogásolták, hogy Marilyn Mosby, és férje, Nick Mosby, a városi tanács tagja anyagi és politikai előnyöket remélhet az ügytől, emellett az ügyész több tanúval is személyes kapcsolatokat ápol, hivatala pedig részt vett az ügyben folytatott nyomozásban. A negyedik kifogás, hogy a hivatala ellen polgári peres eljárás folyik, továbbá a Gray család ügyvédje Mosby közeli barátja, támogatója és jogi képviselője.

Szemkontaktust teremtett

Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután "szemkontaktust teremtett" a rendőrökkel, és futni kezdett előlük. A fiatalember az eljárás során súlyos nyakigerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt. Az eset nyomán zavargások törtek ki Baltimore-ban, ami miatt a városban több napig rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom volt érvényben.

Már csillapodtak az indulatok Forrás: AFP/Getty/Allison Shelley

A sofőr 30 évet kaphat

Mosby államügyész vádemelést kezdeményezett mind a hat rendőr ellen, akinek köze volt Gray őrizetbe vételéhez. A legsúlyosabb bűncselekményt, a szándékos emberölést a fiatalembert a rendőrségre szállító furgon vezetőjének, Caesar R. Goodsonnak a számlájára rótta, akit ezért 30 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnak.

A kezén-lábán megbilincselt Gray, akinek biztonsági övét nem kapcsolták be, a szállítás közben sérült meg végzetesen.

A többiekkel szemben gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés és törvénytelen letartóztatás a vád. A vádemelésről ügyében a végső szót a vádesküdtszék mondja majd ki.