Vágólapra másolva!
Petro Porosenko ukrán elnök a második világháború európai hadszínterén a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóján, szombaton Kijevben az ismeretlen katona síremlékénél részt vett a koszorúzási ceremónián, majd az elnöki őrezred és az ukrán hadsereg 101. külön védelmi dandárja 500 újoncának eskütételét fogadta.
Vágólapra másolva!

A koszorúzáson az államfőn kívül jelen volt Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök, Andrij Parubij parlamenti alelnök, Olekszandr Turcsinov, a kelet-ukrajnai hadműveletet koordináló Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője és Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere.

Nem parádéztak

Idén Kijevben nem rendeztek katonai parádét a győzelem napján, a hivatalos ceremóniák után ukrán és külföldi katonai zenekarok felvonulásával és kulturális programokkal folytatták az ünneplést. Most először ünnepeltek viszont két nap egymás után,

a nyugat-európai országokhoz hasonlóan 8-án is megemlékeztek a második világháború európai befejezéséről.

A parlament ünnepi ülést tartott, amelyen részt vett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, és meghívást kaptak a Szovjet Hadsereg és az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) veteránjai, valamint a kelet-ukrajnai harcok övezetében szolgáló katonák. A résztvevők pipacsot, a második világháborús győzelem nyugat-európai jelképét viselték ruhájukra tűzve.

A béke első perce

Múlt éjjel 23.01 perckor - szintén nyugat-európai mintára - idén először tartották meg az ukrán fővárosban "A béke első perce" elnevezésű rendezvényt is. A nagy honvédő háború emlékkomplexumában tartott megemlékezésen Porosenko arról beszélt, hogy az ország első alkalommal emlékezik "európai módon" a második világháború befejezésére.

"Ukrajna végre saját szemével tekint történelmére és nem Moszkva szemüvegén át"

- jelentette ki az ukrán államfő.
A megemlékezésen meggyújtották az örökmécsest, majd annyi léggömböt repítettek a levegőbe, ahány napig a háború tartott, miközben felcsendült Beethoven örömódája, az Európai Unió himnusza. .