Három rendőr meghalt és tucatnyi megsérült albán fegyveresekkel vívott összecsapásokban Macedónia északi részén szombaton.

Az Ultrinski vesnik című macedón lap internetes hírportálja szerint a hajnali órákban tört ki a tűzharc a koszovói határ közelében, a fővárostól 40 kilométerre északra fekvő Kumanovo városában. A lövöldözés négy órán át tartott egy illegálisan felhúzott lakótelepen, az összecsapások során egy ház leégett - közölte a lap forrásaira hivatkozva.

Lezártak egy városrészt

Más híradások három súlyosan és egy könnyebben megsebesült rendőrről számoltak be.
A város egy részét a rendőrség különleges egységei lezárták, hosszú ideig gépfegyverropogás és legalább egy robbanás hallatszott, és helikopterek köröztek az összecsapások helyszíne fölött.
A macedón belügyminisztérium csak annyit közölt az akcióról, hogy korábban szerzett értesülések alapján műveletet indítottak egy fegyveres csoport ellen.

Fegyveres támadók

Két héttel ezelőtt magukat a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tagjainak nevező fegyveres támadók foglaltak el egy rendőrkapitányságot az ország északi, javarészt albánok lakta részén. Az UCK korábban hosszú ideig harcolt a macedón kormány ellen, aminek az albánok és Szkopje között megkötött 2001-es békemegállapodás vetett véget.