Összeverekedtek a rendőrök a Cameron ellen tüntetőkkel

2015.05.10. 08:30

Összetűzésbe torkolló tüntetés volt a brit kormányfő Downing Street-i hivatala közelében Londonban, 17 embert őrizetbe vettek, öt rendőr megsérült.

A tüntetők a csütörtökön újraválasztott konzervatív miniszterelnök, David Cameron takarékossági intézkedései ellen tiltakoztak szombaton. A több száz fős tömeg egy része erőszakossá vált - közölte a rendőrség.

Nőtt a tandíj

David Cameron 2010-től 2015-ig hivatalban lévő kormánya a korábbi háromszorosára növelte a tandíjat és jelentősen csökkentette a szociális juttatásokat.

Protestors hold placards as they demonstrate against 'Tax Dodging' outside the gates to Downing Street in London on May 9, 2015, following the UK general election on May 7. Britain awoke to a new political landscape after a shock election victory for PrimForrás: AFP/Justin Tallis

A kormányfő pártja nem várt arányú többséget szerzett az új parlamentben a csütörtöki választásokon, így egypárti kormány alakul. Cameron az előző ciklusban a brit politikában nem jellemző módon koalíciós kormányt vezetett, a toryk a Liberális Demokratákkal működtek együtt.