100 millió dollárt követel munkahelyén egy újságíró

Al-Jazeera channel's Australian journalist Peter Greste (C), Egyptian-Canadian journalist Mohamed Fahmi (L) and Egyptian journalist Mohamed Baher stand inside the defendants cage during their trial for allegedly supporting the Muslim Brotherhood at the police institute near Cairo's Tora prison on June 1, 2014. The high-profile case that sparked a global outcry over muzzling of the press is seen as a test of the military-installed government's tolerance of independent media, with activists fearing a return to autocracy three years after the Arab Spring uprising that toppled Hosni Mubarak. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
Vágólapra másolva!
Százmillió dollár kártérítésre pereli az al-Dzsazírát a katari székhelyű hírcsatorna egy Egyiptomban bebörtönzött munkatársa, aki szerint a televízió terjesztette "politikai propaganda" miatt jutott rács mögé - jelentette be az újságíró egy kairói sajtókonferencián.
Vágólapra másolva!

Mohamed Fahmit egy ausztrál és egy egyiptomi kollégájával együtt 2013 decemberében tartóztatták le Kairóban. Több mint 400 napot töltött börtönben, s jelenleg szabadlábon védekezik az év elején újraindított perben.

Egyiptom ellenségeként kezelték

A vád szerint az újságírók hamis híreket terjesztettek azzal a céllal, hogy megbontsák Egyiptom egységét, és bemocskolják az ország hírnevét, valamint támogatták a 2013. július 3-án elmozdított iszlamista elnök, Mohamed Murszi mögött álló mozgalmat, a Muzulmán Testvériséget, amelyet a hatóságok napokkal letartóztatásuk előtt terrorszervezetnek nyilvánítottak.

A heves indulatoktól fűtött újságíró a vádpontok mindegyikét feletteseire hárította

Szerinte teljes mértékben kiszolgálják a katari uralkodóudvar "Egyiptom-ellenes" külpolitikáját, és ennek érdekében feláldozták a terepre küldött tudósítókat.

Még új volt a munkahelyén

Fahmi - aki mindössze négy hónappal a történtek előtt kezdte meg munkáját az al-Dzsazíra kairói irodavezetőjeként - elmondta, hogy látván a feszült helyzetet többször is rákérdezett munkaadóinál, hogy tisztában vannak-e a biztonsági kockázattal, amelynek ő és munkatársai ki vannak téve.

Mohamed Fahmi kanadai-egyiptomi újságíró Forrás: AFP/Khaled Desouki

"Azt mondták, ne aggódj, tartsd magad a szerkesztői utasításokhoz, a többit mi elintézzük" - mondta, majd utalt arra a vádpontra, amely szerint még érvényes sajtóengedéllyel sem rendelkeztek letartóztatásuk idején.