Nagyobb szerepe volt a pakisztáni hadseregnek és a titkosszolgálatnak Oszama bin Laden terroristavezér megtalálásában, mint azt az Egyesült Államok eddig állította - közölte egy ismert amerikai újságíró meg nem nevezett hírszerzési forrásra hivatkozva.

Seymour Hersh a London Review of Books hasábjain hazugsággal vádolta meg Barack Obama amerikai elnököt Oszama bin Laden megtalálásával és megölésével kapcsolatban. 

Nagyobb szerepe volt a pakisztáni hadseregnek és a titkosszolgálatnak Oszama bin Laden terroristavezér megtalálásában, mint azt az Egyesült Államok eddig állította - közölte egy ismert amerikai újságíró meg nem nevezett hírszerzési forrásra hivatkozvaForrás: AFP

Az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével 2011 májusában pakisztáni rejtekhelyén, Abbotábádban végeztek amerikai kommandósok. Washington eddig azt állította, hogy a pakisztáni hatóságok tudta nélkül jártak el.

25 millió dollárt fizettek

A Pulitzer-díjas Hersh ezzel szemben egy meg nem nevezett, volt magas rangú amerikai hírszerzési forrásra hivatkozva azt írja, hogy az Egyesült Államok 25 millió dollárt fizetett a pakisztáni titkosszolgálat egy munkatársának azért, hogy elárulja Oszama bin Laden rejtekhelyét, és hogy az akcióról előzetesen értesítették a pakisztáni hadsereg két legfelső vezetőjét.

Nem a tengerbe dobták?

A cikk szerint hazugság az is, hogy bin Laden holttestét a tengerbe vetették a kommandósok. Az írás azt állítja, a speciális katonai alakulat tagjai a Hindu Kush-hegység felett dobhatták ki a terroristavezér tetemének darabjait egy helikopterből.