Oroszország helyett Kína kaphatja a francia hadihajót

2015.05.11. 13:18

Franciaország a hírek szerint Kínának ajánlja fel megvételre a Mistral osztályú kétéltű helikopterhordozó hadihajókat, amelyeket a szankciók miatt nem adhat el Oroszországnak. Az árut mindjárt be is mutatják a vevőknek, két francia hadihajó ugyanis hétnapos látogatásra Sanghajba érkezett.

Most először kötött ki kínai kikötőben Mistral osztályú hadihajó – igaz, a Dixmude védelmi és parancsnoki funkciók betöltésére készült – számolt be az orosz sputniknews.com.

Jó üzlet lett volna

Franciaország és Oroszország 2011-ben kötött 1,3 milliárd dolláros megállapodást két Mistral építéséről; a Vlagyivosztokot tavaly novemberben, a Szevasztopolt az idén év elején kellett volna leszállítani, de ezt az ukrajnai válság miatt Moszkva ellen bevezetett szankciók megakadályozták.

A két hajót kimondottan az orosz haditengerészet igényei szerint építettékForrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Azt egyelőre nem tudni, mi lesz a kimondottan az orosz haditengerészet különleges igényei szerint kialakított hajókkal. Felmerült, hogy elsüllyesztik őket, esetleg átadják a francia haditengerészetnek, vagy pedig eladják egy harmadik félnek.

Kínai források szerint Peking mellett Brazília, Kanada, Egyiptom és India is szerepel a potenciális vevők között. A kínaiak ugyan saját kétéltű hadihajót fejlesztenek, de ehhez modellként felhasználhatják a Mistralt. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK