Oroszország olyan katonai képességeket vont össze az ukrán határ mentén, valamint Ukrajnán belül is, hogy újabb támadási szándék esetén nagyon rövid idő leforgása alatt akciót tudna indítani Kelet-Ukrajnában - mondta Jens Stoltenberg, az atlanti szövetség főtitkára.

Erőösszevonás 

"Az elmúlt hetekben és hónapokban azt láttuk, hogy Oroszország tovább támogatja a szeparatistákat nehézfegyverekkel, tüzérséggel, fejlett légvédelmi rendszerekkel, kiképzéssel, valamint (saját) erőkkel is" - közölte Stoltenberg. Hozzátette, hogy ez ellentétes a minszki megállapodáscsomaggal. 

Aggódnak Brüsszelben

Azt természetesen a NATO sem tudja, mik az orosz szándékok - tette hozzá a főtitkár, de az erőösszevonást, mint fogalmazott, "mélységes aggodalommal" szemlélik Brüsszelben. Felszólította Moszkvát, hogy hagyjon fel a szakadárok támogatásával, tartsa tiszteletben a demarkációs vonalat, és érvényesítse befolyását a szeparatisták között a minszki megállapodás betartása érdekében.

Debalceve, Kelet-UkrajnaFotó: Bielik István - Origo

Támogatják az embercsempészek elleni fellépést

Sajtótájékoztatóján Stoltenberg kérdést kapott a földközi-tengeri helyzettel, az Észak-Afrikából - zömmel Líbiából - Európa felé tartó menedékkérőkkel, illetve az őket az EU-ba bejuttatni próbáló embercsempészek elleni, tervezett uniós fellépéssel kapcsolatban is.

Egészségügyi ellátásban részesülő illegális bevándorló az olaszországi Reggio Calabria kikötőjébenForrás: MTI/AP/Adriana Sapone

Elmondta, hogy a NATO támogatja az embercsempészek elleni harcra vonatkozó európai elképzeléseket. Maga a szövetség azonban eddig nem kapott felkérést konkrét segítségnyújtásra, arra, hogy katonai szerepet vállaljon ebben a küzdelemben - tette hozzá.