Oroszország képes Ukrajna gyors lerohanására

Vágólapra másolva!
Oroszország olyan katonai képességeket vont össze az ukrán határ mentén, valamint Ukrajnán belül is, hogy újabb támadási szándék esetén nagyon rövid idő leforgása alatt akciót tudna indítani Kelet-Ukrajnában - mondta Jens Stoltenberg, az atlanti szövetség főtitkára.
Vágólapra másolva!

Erőösszevonás

"Az elmúlt hetekben és hónapokban azt láttuk, hogy Oroszország tovább támogatja a szeparatistákat nehézfegyverekkel, tüzérséggel, fejlett légvédelmi rendszerekkel, kiképzéssel, valamint (saját) erőkkel is" - közölte Stoltenberg. Hozzátette, hogy ez ellentétes a minszki megállapodáscsomaggal.

Aggódnak Brüsszelben

Azt természetesen a NATO sem tudja, mik az orosz szándékok - tette hozzá a főtitkár, de az erőösszevonást, mint fogalmazott, "mélységes aggodalommal" szemlélik Brüsszelben. Felszólította Moszkvát, hogy hagyjon fel a szakadárok támogatásával, tartsa tiszteletben a demarkációs vonalat, és érvényesítse befolyását a szeparatisták között a minszki megállapodás betartása érdekében.

Debalceve, Kelet-Ukrajna Fotó: Bielik István - Origo

Támogatják az embercsempészek elleni fellépést

Sajtótájékoztatóján Stoltenberg kérdést kapott a földközi-tengeri helyzettel, az Észak-Afrikából - zömmel Líbiából - Európa felé tartó menedékkérőkkel, illetve az őket az EU-ba bejuttatni próbáló embercsempészek elleni, tervezett uniós fellépéssel kapcsolatban is.

Egészségügyi ellátásban részesülő illegális bevándorló az olaszországi Reggio Calabria kikötőjében Forrás: MTI/AP/Adriana Sapone

Elmondta, hogy a NATO támogatja az embercsempészek elleni harcra vonatkozó európai elképzeléseket. Maga a szövetség azonban eddig nem kapott felkérést konkrét segítségnyújtásra, arra, hogy katonai szerepet vállaljon ebben a küzdelemben - tette hozzá.