Ebolás beteget szállítanak Rómába

Vágólapra másolva!
Magas lázzal és az ebolajárvány tüneteivel a római járványközpontba szállítják kedden a késő esti órákban azt az olasz ápolót, aki az afrikai Sierra Leonéban betegedett meg. Ugyanitt gyógyították meg az ebolában megbetegedett olasz orvost is.
Vágólapra másolva!

A 37 éves ápoló az Emergency olasz nem kormányzati szervezet önkénteseként februártól dolgozott Sierra Leonéban. Május 8-án tért haza Szardínia szigetére.

Az utóbbi napokban fedezte fel magán a járvány első tüneteit. Azonnal elszigetelte magát otthonában, majd értesítette az olasz egészségügyi hatóságokat.

Orvosi kíséret

Katonai repülőgéppel, védőruhát viselő orvosok kíséretében szállítják a Spallanzani római járványközpontba, ahova a tervek szerint szerdán kell megérkeznie. Ott gyógyították meg azt a szicíliai orvost is, aki szintén az Emergency-vel dolgozott Sierra Leonéban. Az orvost november 25-én szállították haza Olaszországba és január 2-án hagyta el a római kórházat.

Tízezrek betegedtek meg

Az év elején megírtuk, hogy a WHO végéhez közeledhet az ebola-járvány. Tavaly június óta nem regisztráltak olyan kevés új ebolafertőzöttet, mint januárban.

A tavaly januárban kezdődött ebolajárványban eddig 22 092-en betegedtek meg, közülük 8810-en haltak meg, szinte valamennyien Sierra Leonéban, Libériában és Guineában.