Meg akarták ölni Károly és Vilmos herceget

2015.05.12. 20:34

Egy 37 éves szélsőjobboldali fanatikus, aki úgy érezte, hogy vörös haja miatt a társadalom peremére került, meg akarta ölni Károly herceget, a brit trónörököst és Vilmos herceget, a trón második számú várományosát azért, hogy egy napon a vörös hajú Harry herceg lehessen Nagy-Britannia uralkodója.

A 37 éves Mark Colborne terrorcselekmény előkészítésének vádjával állt bíróság elé kedden Londonban.

Megölni a zsarnokokat

A southamptoni születésű férfit 2014 júniusában tartóztatták le. A rendőrség által megtalált jegyzetfüzetében Colborne leírta, hogy meg akar ölni "fekete hajú embereket" - közölte a vádirat ismertetésekor Annabel Darlow ügyész. Colborne állítólag kijelentette, hogy "egy golyót akar röpíteni Károly herceg fejébe". Ezért az egyetlen lövésért feláldoznám az életemet. Megölni Károlyt és Vilmost, hogy Harry lehessen a király. Megölni a zsarnokokat - írta.

Colborne állítólag Anders Breivikhez, ahhoz a norvég szélsőségeshez hasonlította magát, aki 2011-ben 77 ember gyilkolt le merényletsorozatban Norvégiában.

Jegyzeteiben Colborne gyűlölettel írt a "nem árjákról", akiket "feketéknek és kaukázusi idiótáknak" nevezett, valamint a fennálló rendszer, az állami szervezetek iránti utálatáról is feljegyzést készített - idézte a BBC Darlow-t. Az ügyész szerint Colborne elszigetelődve érezte magát, és azt tartotta, hogy a társadalom lebecsüli őt, amiért fehér bőrű, vörös hajú férfi.

Az interneten robbanóanyag után kutakodott, beszerzett vegyi anyagokat, hogy ciánt készíthessen, és vásárolt hozzá mindenféle kelléket, tölcsért, gumikesztyűt, maszkot - hangzott el a bíróság előtt.

A nagy megtorlás

"Egy nagy megtorlást akarok, egy tömeges terrortámadást, amely ráirányítja a figyelmet nemcsak a magam, hanem a testvéreim fájdalmára" - írta.

Colborne-t az után tartóztatták le, hogy féltestvére megtalálta a vegyi anyagokat és feljegyzéseit a család southamptoni házában, és hívta a rendőrséget. Colborne tagadja a vádakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK