Megnézheti a térképen, mekkora az esélye, hogy meggyilkolják

Vágólapra másolva!
Hátborzongató interaktív térképet készített egy brazil kutatóközpont, amelyből kiderül, melyik országban van az embernek a legtöbb esélye arra, hogy meggyilkolják. A „versenyből” Latin-Amerika került ki győztesen.
Vágólapra másolva!

A „gyilkosságtérkép” az ENSZ és a kormányzatok által közölt 2012-es adatok alapján készült. Egyértelműen Közép- és Dél-Amerika, valamint a Karib-térség a legveszélyesebb: a világ 450 ezer gyilkosának egyharmada itt csapott le az áldozatára, miközben a Föld népességének kevesebb, mint tíz százaléka él itt.

A három legveszélyesebb ország

A helyzet El Salvadorban, Venezuelában és Brazíliában a legrosszabb – derül ki az Igarapé által összegyűjtött adatokból. Egy brazilnak például 25-ször nagyobb az esélye arra, hogy gyilkosság áldozatává válik, mint egy britnek – írta internetes oldalán az Independent.

Az áldozatok típusát is könnyen körül lehet határolni; a többségük fiatal, fekete vagy félvér, szegény közösségben élő férfi – idézte a lap Robert Muggah-t, az intézet alapítóját.

A nyomornegyedekben élő fekete vagy félvér, fiatal férfiak válnak legnagyobb eséllyel gyilkosság áldozatává Forrás: AFP/Rohany

Ebben is különböznek

„Egyértelműen hamis az a feltételezés, hogy egy adott városban bármely lakos ugyanakkora eséllyel eshet gyilkosság áldozatául” – hangsúlyozta a kutató. Sok egyesült államokbeli városban az utcák nem egészen öt százalékából jelentik az erőszakos bűncselekmények 75 százalékát – Bogotában a gyilkosságok 98 százalékát az utcák 2 százalékában követik el.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet javítani a kialakult helyzeten. A közbiztonság javításának köszönhetően olyan hírhedt városokban, mint Medellín, Bogotá, Sao Paulo vagy Rio de Janeiro, hatvan százalékkal sikerült csökkenteni a gyilkosságok számát az elmúlt két évtizedben.

Pablo Escobar fia könyvet írt arról, milyen volt a hírhedt medellíni kartel vezetője mellett felnőni. Azóta Medellín sokkal biztonságosabb város lett Forrás: AFP/Luis Acosta