Javaslatcsomagot terjesztett elő a migrációs hullám kezelésére az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben. Ehhez minden egyes uniós tagországra lebontva finanszírozási mellékletet is csatoltak. Hangsúlyozták, hogy a probléma kezelése minden tagország közös felelőssége.

Megrázó halálesetek

Frans Timmermans, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény első alelnöke közleményben hangoztatta: az európaiakat megrázták a földközi-tengeri halálesetek, és az európai intézményeknek fel kell lépniük a további hasonló menekülttragédiák megakadályozása érdekében.

Észak-afrikai menekültek a Brit Királyi Haditengerészet  partraszálló-hordozó hajójára szállnakForrás: MTI/EPA/MOD/Carl Osmond

Az unió nem süket

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kiemelte, hogy a javasolt intézkedésekkel az Unió bebizonyítja: képes meghallani a háborúk, az üldöztetés és a nyomor elől menekülők kérését.

Federica MogheriniForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Közös felelősség

"A migráció az összes tagállam közös felelőssége, és most minden tagállamhoz szól a felhívás, hogy járuljon hozzá ennek a történelmi léptékű kihívásnak a megválaszolásához" - fogalmazott Mogherini. 

Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős EU-biztos közölte: a javasolt stratégia hathatós támogatást nyújt a migráció elsődleges célországainak, többek között hajók megerősített tengeri jelenlétével, a növekvő migrációs nyomásnak kitett tagállamoknak nyújtandó 60 millió eurós (több mint 18 milliárd forintos) sürgősségi támogatással, valamint olyan cselekvési terv kidolgozásával, amely felszámolni hivatott a kiszolgáltatott migránsokon nyerészkedő és azokat kihasználó csempészhálózatokat.

Ennyit kap hazánk

A javaslatcsomaghoz minden egyes uniós tagországra lebontva finanszírozási mellékletet is csatoltak. Eszerint Magyarország 2014 és 2020 között az uniós belbiztonsági alapbólhatárvédelmi és vízumügyi célokra 23 millió 713 ezer euró (több mint 7 milliárd forint), a menekültügyi, migrációs és integrációs alapból pedig 40 millió 829 ezer euró (több mint 12 milliárd forint) támogatáshoz jut. 

Elosztási mechanizmus 

E hónap végéig a brüsszeli bizottság a tagországok közötti átmeneti jellegű elosztási mechanizmusra tesz majd javaslatot, amely az unión belül egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személyekre vonatkozik majd. A tervek szerint május végéig olyan javaslatot nyújtanak be az unión belüli áttelepítési programra, amely valamennyi tagállamra elosztva összesen 20 ezer,

lakóhelyét elhagyni kényszerülő, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személy számára teszi majd lehetővé a letelepedést. E program számára az unió idén és jövőre 50 millió euró (15 milliárd forint) kiegészítő támogatást biztosít.

Korábban a Welt am Sonntag című német lap azt közölte, hogy az egyes tagállamok által ellátandó menedékkérők számát - a tagállami kvótát - egyebek között a hazai össztermék (GDP), az ország népessége, a munkanélküliségi ráta és a menedékjog iránti kérelmek aktuális száma alapján kellene meghatározni.

Felülvizsgálnák a dublini rendeletet

Kilátásba helyezte az Európai Bizottság azt is, hogy jövőre esetleg felülvizsgálnák az úgynevezett dublini rendeletet, amelynek az az alaptétele, hogy minden menedékkérelmet abban az uniós tagországban kell elbírálni, ahol a menedékkérő először az unió területére lépett.

Orbán Viktor kormányfő hétfőn azt mondta: benyújtaná a magyar parlament elé vitára az Európai Bizottság javaslatát a bevándorlás szabályozásáról, amint megkapja a tervezetet. Korábban kijelentette: a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani.